KAJ BUMO JELI?

UDRUGA ŽENA PALINOVEC Za prste polizati, donosimo recept za Trgance s kosanom masti

Mariju Kerovec, Emiliju Baranašić, Mariju Čemeriku i Dragicu Lončarić susreli smo na manifestaciji povodom Dana Općine Donji Kraljevec na kojoj su brojne udruge pripremale tradicionalna jela njihova kraja

One su odlučile svojim sumještanima i gostima pripremiti popularne trgance, starinsko jelo koje je nekada bilo zastupljeno na gotovo svakom obiteljskom stolu. A za trgance su rekle da su jelo za svakoga – i za one koji vole tradicionalni štih, pa ih jedu s troskovama ili kosanom masti, i za one koji ih vole na slatko pa ih posipaju orasima, makom, šećerom.


– Svake godine sudjelujemo na ovoj manifestaciji i svake godine pripremamo trgance. Zašto? Pa baš zato jer ih svi jako vole. Neki ih kušaju prvi put, neke vrate u razdoblje djetinjstva kada su im majke i bake pripremale ovaj specijalitet, a i jednostavni su za napraviti, rekle su nam kuharice.


Kuhanje nam je u krvi


Bilo da se radi o općinskim manifestacijama, raznim proslavama u njihovom Palinovcu ili okolnim mjestima, za pomoć, kuhanje ili pečenje kolača su uvijek dostupne.


– Najčešće za priredbe, obljetnice i proslave pečemo languše, prije smo pripremale i ručak za uzvanike na proslavama, a često im ponudimo i slatko u vidu domaćih gibanica, zlevanki i slično. Svaka je i doma kuharica pa možemo reći da kod nas to nekako dolazi prirodno, slažu se Palinovčanke.


Prisjećaju se i dana kada su bile sokačice na svadbama.


– Nekada nije bilo restorana kao danas i sva se hrana za svadbe pripremala doma. Počelo bi se tjedan dana prije same svadbe s pripremom rezanaca i krpica za juhu pa se polako pripremalo meso, pekli su se kolači, a na dan svadbe je sve moralo biti spremno za završno kuhanje. Posla je bilo jako puno, a svadba je započela od ručka, kaže Emilija.


Nekada su svadbe trajale dva dana. Započelo je s ručkom u podne, a kasnije se pripremala i užina te večera. Hrane bi često i ostalo pa su se ostatci posluživali idući dan na ručku, odnosno nekad prije i na doručku uz pripremu još dijela jelovnika kako bi se svi mogli najesti.


– Posljednju takvu svadbu sam odradila 2007. godine u društvenom domu u Palinovcu i to će mi ostati u pamćenju. No i ovakve manifestacije su prilika da se čak i neka zaboravljena jela izvuku iz prašnjavih bilježnica mama i baka, a za naše su područje tradicionalne bijele i crne čurke, trganci, na čistoj juhi krumpir, pretepeni grah i slično, opisuje nam Emilija dok uz Mariju, Dragicu i drugu Mariju marljivo miješa dodatke trgancima.

MIRISI DOMA


Trganci s kosanom masti


SASTOJCI


– pola kilograma glatkog brašna


– malo mlake vode


– sol


– žlica ulja


– kosana mast


– maslac


– vrhnje


PRIPREMA


Tijesto od glatkog brašna i mlake vode uz sol i malo ulja se umijesi. Ne smije biti jako tvrdo, ali ni premekano. Iz tijesta se formiraju male lepinjice koje tada trgamo na komadiće i puštamo u vrelu vodu kako bi se skuhali.

Dodaje im se preljev po želji. Troskova je vrhnje poprženo na maslacu ili na kosanoj masti i to je tradicionalni preljev za trgance uz preprženu kosanu mast.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3604

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije