Mnogima se čini da je jestivo cvijeće moderni hit koji se u kulinarstvu pojavio u proteklih nekoliko godina, ali istina je potpuno suprotna. Cvijeće je na tanjuru prisutno stotinama godina, posebno u nekim egzotičnim kuhinjama, poput azijskih. Jestivo cvijeće odlično se slaže uz razne vrste deserata, a ovaj put isprobajte ga u kombinaciji s brzim i jednostavnim kolačem.
Ovaj zanimljiv recept donosimo u suradnji s Diskontom Stanić.
Sastojci:
TIJESTO:
- 4 jaja sobne temperature
- 2 žlice šećera
- 2 pudinga od jagoda
SIRUP:
- 40 g šećera
- 100 ml vode
- 2 žlice limunovog soka
KREMA:
- 250 ml slatkog vrhnja (vrlo hladnog)
- 1/2 šalice šećera u prahu
- 250 g mascarponea
- 125 g krem sira Philadelphia
PRIPREMA:
- Dno 2 kalupa s oprugom promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, a zatim dodajte žlicu šećera, cijelo vrijeme temeljito miješajući. Postupno dodajte žumanjke miješajući velikom brzinom dok smjesa značajno ne poveća svoj volumen.
- Dodajte pudinge (po mogućnosti kroz cjedilo). Lagano promiješajte lopaticom ili kratko miješajte na slabijom brzinom miksera. Smjesu ravnomjerno stavite u oba kalupa i pecite 15 minuta.
- Pripremite sirup. Prokuhajte šećernu vodu, dodajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
- Kalupima 10 cm (ili čašama), izrežite 4 male torte.
- Kremu istucite mikserom dok ne postane čvrsta (velikom brzinom), a zatim dodajte žlicu šećera u prahu, cijelo vrijeme miješajući. Stavite obje vrste sira u drugu posudu i kratko miješajte na maloj brzini dok ne postane glatko. Žlicom ili mikserom sjedinite smjesu sa šlagom.
Ohladite u hladnjaku.
Ukras: Jestivo cvijeće.
Philadelphia krem sir potražite u Diskontu Stanić, Preloška ulica 38, Čakovec, po odličnoj akcijskoj cijeni od 1,89 €. Istraži i ostatak akcijske ponude OVDJE.