Tajna dobrih klipića je u dizanju tijesta, čak tri puta!
Nedjelja je obiteljski dan, kada se na stolovima brojnim domova
mogu pronaći ukusni kolači. Za ljubitelje dizanih kolača danas
vam donosimo provjereni recept za domaće klipiće, kako bi svoje
ukućane, ali i drage goste mogli razveseliti mirisnim klipićima
koji svoju svježinu zadržavaju još dugo nakon pečenja.
U šalicu toplog mlijeka stavite dizati svježi kvasac te tomu
dodate malo šećera. U zdjeli pomiješate brašno, sol i ulje te
dodate dignuti kvasac. Zamijesite u glatko tijesto te ostavite da
odmara pola sata. Nakon toga oblikujete kuglice te opet ostavite
da odmaraju. Kuglice razvaljate i zarolate u klipiće.
Stavite ih u nauljen lim i opet ostavite da se dižu. Premažete ih
jajem, a po želji možete ih dodatno posoliti ili posipati
sjemenkama. Klipići se peku 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 225
stupnjeva. U slast!
Sastojci:
– 500 g glatkog brašna
– 12 g soli
– 120 ml ulja
– 3 dl mlijeka
– 40 g svježeg kvasca
– žličica šećera
– jaje
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na
društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog
deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici
i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i
razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail
adresu recepti@emedjimurje.hr.