Ušećerene jabuka prava su blagdanska poslastica
Blagdanski stolovi ovih dana obiluju raznim desertima, tradicijskim kolačima, ali i ukusnim slasticama koje plijene pažnju svojim atraktivnim izgledom i opojnim mirisom. Jedna od tih slastica su i ušećerene jabuke koje su pripremile marljive članice Udruge “Vredne roke” iz Dragoslavca. Recept je s nama podijelila Greta Šopar, dugogodišnja članica Udruge.
– Jabuke operete, ispolirate ih da se sjaje i stavite u hladnjak. Za to vrijeme ukuhate 2 decilitra vode u koju stavite kilogram šećera, boju za kolače te malo arome jagode i malo ruma. Kuhate dok se ne karamelizira. Kad je smjesa gotova u nju umačete jabuke, pojasnila nam je Greta.
– Tako umočene jabuke stavite na ravnu podlogu da se stvrdnu. Obično koristim lim prekrit papirom za pečenje. Kad se jabuke ohlade nabodete ih na štapiće, dodala je Greta.
– Jabuke su svježe, ne peku se, rekla je naša sugovornica te otkrila da ih po ovom jednostavnom receptu priprema još od srednjoškolskih dana.
Sastojci:
– jabuke
– 2 dl vode
– 1 kg šećera
– crvena boja za kolače
– aroma jagode
– malo roma