Hajdinska zlevanka iz cimpleta
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr
U današnjoj rubrici Kaj se fino peče? donosimo vam recept za hajdinsku zlevanka. Hajdinska zlevanka ili hajdina zlevka jelo je karakteristično za težački kraj, a danas je ova izuzetno zdrava i zahvalna žitarica sve zastupljenija na mnogim jelovnicima.
– Recept je jednostavan. Pomiješate hajdinsko i pšenično brašno, a potom dodate jaja, šećer, jogurt, mlijeko i ulje. Sastojke dobro izmiksate i izlijete u glinenu posudu ili cimplet koju ste prethodno namastili i pobrašnili. Po tome nabacate svježi izmiksani sir, a zatim sve zalijete domaćim vrhnjem i stavite u pećnicu. Kako je sve to dosta tekuće mora se peći gotovo sat vremena kako bi tekućina isparila, rekla nam je Ivanka Bene, članica Udruge žena Pušćine.
– To je kučanski specijalitet i njihova Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina”, s kojom često surađujemo, njeguje upravo autohtone recepte. Bila sam nekoliko puta na njihovim radionicama i vrlo mi se dopalo. Općenito obožavam sve što je iskonsko i staro, naglasila je Ivanka te dodala da je heljda sve zastupljenija i u Međimurju, po uzoru na nekada.
Kad je zlevanka pečena potrebno je da odstoji 15-ak minuta, a onda je spremna za rezanje!
Sastojci:
– 20 dag heljdinog brašna
– 15 dag pšeničnog brašna
– 2 jaja
– 2 jogurta
– 0,5 l mlijeka
– 1 dl ulja
– 10 dag šećera
– malo soli
– svježi sir
– domaće vrhnje