Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr
Kuruzna zlevanka jelo je koje se tradicionalno priprema u našem kraju. Odlično se kombinira sa sirom, pekmezom ili orasima, a može se poslužiti toplo ili hladno. Recept za svoju savršenu zlevanku s nama je podijelila Marija Petek.
Dugogodišnja članica Udruge “Izvor” iz Ivanovca, Marija Petak, s nama je podijelila recept za savršenu kuruznu zlevanku s makom i i šljivama. – Pjenasto umutite jaja i šećer te dodate ostale sastojke – ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i malo soli. Brašno koristim u jednakim omjerima, kukuruzno i pšenično, rekla nam je Marija.
Pola smjese izlije se u namašćen i pobrašnjen lim i zapeče 10-ak minuta. Lim za pečenje izvadite iz pećnice te kolač nadjenete pekmezom od šljiva i mljevenim makom sa šećerom, a potom dodate ostatak smijese i zalijete domaćim vrhnjem te ponovo stavite u pećnicu dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
– To je starinski recept koji sam naslijedila od bake. Nije previše zahtjevan, otkrila nam je Marija.