Biskvit sa šljivama jednostavan je, sočan i ukusan kolač koji Ana Drvenkar Brezničar radi prema receptu s otoka Krka
Ana Drvenkar Brezničar aktivna je članica Udruge za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” iz Čakovca. Vrijedna i neumorna Ana, može se pohvaliti predivnim primjercima ručnih radova, a jednako je vješta i u pravljenju kolača.
Među omiljenim slasticama joj je biskvitni kolač sa šljivama, rađen prema receptu koji joj je dala prijateljica s otoka Krka.
– U posudi umutite četiri cijela jaja i 30 dkg šećera. Kad je dobro promiješano, dodate 2 dcl ulja, 2 dcl mlijeka i 40 dkg brašna. U brašno se prethodno stavi prašak za pecivo, objasnila nam je Ana te otkrila da doda i malo sode bikarbone kako bi biskvit bio prozračan. – Sastojke izmiješate te pola dobivene smjese izlijte na namašćen i pobrašnjen lim za pečenje. U drugu polovicu smjese dodate žličicu cimeta, promiješate i također izlijte u lim, pojasnila nam je Ana.
Nakon svijetle i tamnije smjese, u lim je potrebno staviti šljive. – Šljive je najbolje narezati na četvrtine i posložiti ih u tepsiju tako da je meso okrenuto prema gore, a koža prema dolje, stavite u pećnicu i pečete na 180 stupnjeva dok kolač ne porumeni, doznali smo od naše sugovornice.
Kad je kolač pečen, Ana ga posipa vanilin šećerom, nareže na kocke te doda šećer u prahu!
Pečete li kolače? Objavljujete li slike svojih slastica na društvenim mrežama? Pošaljite nam sliku slatkog ili slanog deserta i podijelite recept s drugima. Još bolje ako je na slici i kuharica! Hladnije vrijeme idealno je za slasne zalogajčiće i razmjenu recepata. Pišite nam na e-mail adresu recepti@emedjimurje.hr