DOMAĆI SALENJAKI

MARIJA TOPLEK ŽUŽA Kako napraviti domaće salenjake sa šljivama?

Pobjednica ovogodišnjeg Festivala međimurskih slastica 'Bakini kolači' Marija Toplek Žuža otkrila nam je tajnu pobjedničkog recepta!

Na Festivalu međimurskih slastica “Bakini kolači”, koji je u
organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine “Međimurska
gruda” iz Dunjkovca održan u atriju Starog grada, prvo mjesto i
pobjedničku lentu odnijela je Marija Toplek Žuža, članica Udruge
žena za očuvanje kulturne baštine “Zlatne ruke” iz Čakovca.

– Presretna sam! Nisam očekivala pobjedu, rekla nam je
Marija Toplek kada smo joj čestitali na
osvajanju prvog mjesta.

>> MARIJA TOPLEK ŽUŽA Kako napraviti domaće salenjake sa šljivama?

– Za natjecanje na Festivalu odlučila sam napraviti starinske
salenjake. To je recept star preko stotinu godinu, koji sam
naslijedila od moje bake iz Lendave po kojoj sam i dobila nadimak
Žuža, otkrila nam je naša sugovornica.

Recept nije previše zahtjevan, ali potrebna je ljubav i
strpljenje.

– Napravi se dizano tijesto, a svinjsko salo potrebno je
samljeti. Kad se tijesto digne, razvalja se, premazuje i
preklapa, i tako četiri puta, s time da nakon svakog preklapanja
mora odstajati. Zatim se razvalja i napuni s domaćim
pekmezom od šljiva, oblikuje i stavi u pećnicu, pojasnila nam je
pobjednica ovih prhkih i ukusnih kolača.

Domaći salenjaci dopali su se i članicama žirija Slađani
Herman
stručnoj učiteljici kuharstva u Srednjoj školi
Prelog i Mariji Borković umirovljenoj kuharici i
slastičarki, koje su joj dale najviše ocjene.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije