Pobjednica ovogodišnjeg Festivala međimurskih slastica 'Bakini kolači' Marija Toplek Žuža otkrila nam je tajnu pobjedničkog recepta!
Na Festivalu međimurskih slastica “Bakini kolači”, koji je u
organizaciji Udruge za očuvanje kulturne baštine “Međimurska
gruda” iz Dunjkovca održan u atriju Starog grada, prvo mjesto i
pobjedničku lentu odnijela je Marija Toplek Žuža, članica Udruge
žena za očuvanje kulturne baštine “Zlatne ruke” iz Čakovca.
– Presretna sam! Nisam očekivala pobjedu, rekla nam je
Marija Toplek kada smo joj čestitali na
osvajanju prvog mjesta.
– Za natjecanje na Festivalu odlučila sam napraviti starinske
salenjake. To je recept star preko stotinu godinu, koji sam
naslijedila od moje bake iz Lendave po kojoj sam i dobila nadimak
Žuža, otkrila nam je naša sugovornica.
Recept nije previše zahtjevan, ali potrebna je ljubav i
strpljenje.
– Napravi se dizano tijesto, a svinjsko salo potrebno je
samljeti. Kad se tijesto digne, razvalja se, premazuje i
preklapa, i tako četiri puta, s time da nakon svakog preklapanja
mora odstajati. Zatim se razvalja i napuni s domaćim
pekmezom od šljiva, oblikuje i stavi u pećnicu, pojasnila nam je
pobjednica ovih prhkih i ukusnih kolača.
Domaći salenjaci dopali su se i članicama žirija Slađani
Herman stručnoj učiteljici kuharstva u Srednjoj školi
Prelog i Mariji Borković umirovljenoj kuharici i
slastičarki, koje su joj dale najviše ocjene.