KAJ SE FINO PEČE?

LJUBICA KUTNJAK IZ MURSKOG SREDIŠĆA Raskošna pita od jabuka s lješnjacima

U svijet pečenja kolača uvela ju je baka te i danas rado sprema slastice po starinskim receptima

Ljubica Kutnjak iz Murskog Središća aktivna je
članica Udruge “Sport za sve” Mursko Središće. Ova skromna žena
na nedavnom Festivalu međimurskih slastica “Bakini kolači”
osvojila je treće mjesto s izvanrednim receptom za pitu od jabuka
s lješnjacima.

No, ovo nije priča samo o osvajanju nagrade, već o predanosti,
tradiciji i strasti prema kuhanju. Ljubica Kutnjak već na prvu
nas je osvojila svojim skromnim stavom i velikom strašću prema
kulinarstvu kad je s nama ponosno podijelila svoje iskustvo.

– Velika sam zaljubljenica u kuhanje, a naročito pečenje kolača u
čemu sudjelujem još od djetinjstva. Uvijek sam s bakom rado
spremala kolače i bilo mi je lijepo, rekla nam je Ljubica. –
Skupljam starinske recepte te rado sudjelujem na natjecanjima u
spremanju kolača. Jest da svi mi gajimo nadu za pobjedom, no
važnije od svega mi je sudjelovanje te druženje, a nagradu će
svatko dobiti prema svojim zaslugama, dodala je.

Zahvaljujući odličnom kolaču Ljubica je osvojila treće mjesto.
Njezin recept za pitu od jabuka s lješnjacima nije samo ukusan,
već i obogaćen obiteljskom poviješću. Njeno iskustvo s bakom,
zajedničko pripremanje kolača i čuvanje starih recepata ono je
što čini svaki zalogaj ove pite posebnim.

– Recept za pitu od jabuka s lješnjacima podrazumijeva pažljivo
izmjerene sastojke i tradicionalnu pripremu. Zamijesi se tijesto
od brašna, praška za pecivo, jaja, šećera, ulja, mlijeka i malo
vanilin šećera te podijeli na dva dijela. Jedan dio se položi na
nauljen i pobrašnjen lim. Na njega se stavi nadjev od jabuka koje
ste prethodno prodinstali sa šećerom. Nadjev od jabuka posipate s
prženim mljevenim lješnjacima te na to stavite drugi dio tijesta,
no ne ribanog, već nadrobljenog prstima. Krajnji rezultat je
sočna i hrskava pita koja osvaja na prvi zalogaj, otkrila nam je
Ljubica.

No, Ljubica nije došla na festival samo s receptom. Obučena u
staru odjeću, pregaču i bluzu te maramu stariju više od stotinu
godina koju je nosila na glavi, svjedočila je o prošlim vremenima
što je dodalo posebnu notu autentičnosti njenom izlaganju,
istinski odražavajući predanost tradiciji.

Ukusnim kolačem te svojom skromnošću Ljubica Kutnjak nije samo
osvojila nepca članova žirija, već i srca brojnih posjetitelja.
Njezina priča i strast prema kuhanju podsjećaju nas na važnost
očuvanja tradicije i dijeljenja ljubavi prema hrani s bližnjima.

Sastojci:

– 280 g brašna

– malo praška za pecivo

– jedno jaje

– 4 žlice šećera

– 4 žlice ulja

– 3 žlice mlijeka

– malo vanilin šećera

Nadjev:

– jabuke

– šećer

– prženi mljeveni lješnjaci

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije