Elizabeta Pianec živi u Prelogu i iako će za mjesec dana proslaviti 81. rođendan, vitalna je umirovljenica koja svoje dane provodi među šarenim cvijećem i svakodnevnim obavezama
Svoj život je provela u Prelogu, živi sama, no njezina obitelj je
u blizini i posjećuje je svakodnevno.
– Fali mi moj vrt, kaže. Uvijek sam uzgajala svoje povrće, no
prošle godine sam slomila kuk pa ga ne mogu više obrađivati.
Utjehu je pronašla u svojem cvijeću, koje je uistinu prekrasno te
je čini sretnom. Također, rado odlazi i na misu u župnu crkvu sv.
Jakoba, kada joj god zdravlje dopusti.
Između ostalog, Elizabeta Pianec priprema
jedinstven kompot od tikvica. – Tikvice moraju biti one velike,
zelene i mesnate. – otkriva malu tajnu. Imali smo prilike
degustirati kompot koji je zbilja osvježavajuć i
preukusan. Recept je obiteljski, prije dosta godina ga je dobila
od svoje sestre Marice, koja živi u Sloveniji.
U obitelji ih je bilo osmero, a čak petero braće i sestara je
sreću pronašlo u Sloveniji. Svi su ostali u kontaktu i život u
drugoj zemlji nije utjecao na njihovu bliskost i
privrženost.
S nama je podijelila odličan recept za kompot od tikvica
kojeg toplo preporučamo da isprobate prvom prilikom!
Kompot od tikvica
2.5 kg tikvica očistiti i narezati na male kockice
2.5 l vode
1 mala vrećica limunske kiseline ili 3 pune žličice
1 kg šećera
6 dcl bijelog vina
Malo cimeta i klinčeca
Priprema:
Narezane tikvice se posipaju limunskom kiselinom i odstoje 6
sati. Potom se dodaju svi sastojci i stavi se kuhati. Pusti se da
vrije tek minutu. Odmah nakon kuhanja, kad je još vruće, staviti
u teglice i zatvoriti.