Ovaj jednostavan i starinski recept Katarina je dobila od svoje bake
Jabuke, poznate kao kraljice voća, oduvijek su bile sinonim za
zdravu prehranu i ukusne poslastice. Na koji način se može
uživati u ovom voću na najukusniji način pokazala je
Katarina Braniša, članica Udruge žena Belica,
koja je s nama podijelila svoj omiljeni recept za sočni kolač s
jabukama.
– To je kolač kak’ se negda peklo, od namirnica koje smo imali
doma. Dolje ide biskvit od četiri jaja, a gore su jabuke. Jabuke
je potrebno najprije oguliti i narezati na kriške te kratko
prokuhati u zašećerenoj vodi. Kad su omekšale izvadite ih van na
tanjur da se ohlade, a od vode u kojoj su se kuhale zakuhaju se
dva pudinga od vanilije, jer nekad nije bilo želatine kao danas.
Recept je jednostavan, starinski, dobila sam ga od svoje bake.
Kak’ smo imali doma, tak’ smo delali, rekla nam je Katarina te
dodala da ovaj kolač predstavlja savršenu ravnotežu između mekog
tijesta i sočnog okusa jabuka.–
Kolač s jabukama je jedan od mojih omiljenih deserta jer je
ukusan i lagan, a ujedno i sjajan način da iskoristimo svježe
jabuke kojima je sezona, dodala je.
Katarina je članica Udruge žena Belica koja je nedavno proslavila
15 godina rada. Aktivne članice sudjeluju u gotovo svim općinskim
manifestacijama te vjerskim događanjima, vješte su u izradi
kreativnih rukotvorina, a ove divne žene krasi i humanitarno
djelovanje. Rado se odazivaju i na druge manifestacije te smo ih
tako nedavno zatekli na Festivalu međimurskih slastica “Bakini
kolači” na kojem su predstavile delicije koje su osvojile srca
mnogih, pa tako i nas. Ovaj
sočni kolač s jabukama savršen je izbor za sve ljubitelje ovog
voća, a Katarina Braniša pak nas je podsjetila da je spremanje
kolača prava umjetnost koja unosi radost i užitak u naše
domove.