'Dani kruha i zahvale' u Prelogu već tradicionalno okupljaju velik broj sudionika, ali i posjetitelja koji uživaju u odličnim kulinarskim delicijama i raznima zalogajčićima
Okupljaju se tako brojne udruge, škole, ali i vrtići čije tete
kuharice uvijek kuhaju najbolja i najukusnija jela te se sigurno
svatko od nas s osmijehom prisjeća obroka iz vrtića koji su imali
taj jedinstven i nezaboravan okus.
Ono što je nama posebno privuklo pažnju na ovogodišnjim Danima
kruha i zahvale zasigurno je upečatljiv kruh duginih boja Dječjeg
vrtića ‘ Vesela loptica’ iz Preloga. Vrtićke tete kuharice,
Adela Golub i Ivana Belić
skromno su rekle kako je to ‘samo običan kruh’ u koji su dodane
boje.
No, i za taj običan kruh je potrebna mašta i kreativnost, koja
ovom dvojcu, na radost malih polaznika vrtića, ne manjka. Ono što
su s nama podijelile bio je recept za preukusnu pitu od jabuka
koju smo ovom prilikom i degustirali. Pita je izuzetno sočna i
ukusna te pozivamo i vas da isprobate recept i javite nam
dojmove. U slast!
Pita od jabuka
Tijesto:
25 dkg brašna
15 dkg maslaca
6 dkg šećera
2 velike žlice kiselog vrhnja
1 velika žlica ruma
Nadjev:
1/2 kg kiselih jabuka, oguljenih i izrezanih na ploške
7 dkg šećera
3 dkg grožđica, močenih dva sata u rumu, dobro ocijeđenih
cimeta prema ukusu
3 velike žlice krušnih mrvica
Postupak:
Brašno i masnoću umiješajte zajedno, dodajte šećer, kiselo vrhnje
i rum te od svega zamijesite tijesto koje ostavite da stoji na
hladnom mjestu pola sata.
Tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte na veličinu
tepsije.
Prvi dio tijesta stavite na dno nauljene i brašnom posute
tepsije, pospite ga s malo krušnih mrvica i stavite na njega
nadjev koji pospite s ostatkom mrvica.
Na nadjev stavite drugi dio tijesta te pitu pecite u pećnici na
srednjoj temperaturi (175 stupnjeva), dok bude lijepo pečena.
Pitu potom ohladite u tepsiji, pospite šećerom u prahu i režite
na komade prema želji.
Nadjev:
Prvo na tijesto stavite izrezane jabuke, zatim ih pospite
šećerom, grožđicama, cimetom i mrvicama.