Ajvar - rajskog okusa Balkana! Saznate kako pripremiti autentični makedonski ajvar
Otkrijte autentičnu makedonsku recepturu za ajvar, koja zahtijeva
strpljenje i posvećenost, ali će rezultirati ajvarom čiji okus će
vas ostaviti bez daha. Ovo nije brza, ni jeftina varijanta,
ali povrat investicije u obliku okusa je nevjerojatan. Savršen je
kao prilog roštilju, idealan u kombinaciji sa slanim sirom i
pršutom, ili jednostavno kao namaz na tostiranom kruhu.
SASTOJCI:
- 14 kg crvene rog paprike
- 1 l kvalitetnog ulja
- 200 g šećera
- 200 ml vinskog octa
- 3 žlice soli
- 15 – 25 komada ljutih feferona (oprezno)
PROCEDURA:
1. Korak: Magija na roštilju
Operite i pažljivo osušite crvene rog paprike. Zatim ih postavite
na roštilj i pecite ih dok koža ne postane crna i blago
‘odignuta’. Bitno je okretati paprike kako bi se ravnomjerno
zapekle sa svih strana. Nakon pečenja
paprike stavljajte u lonac koji držite pokriven
poklopcem, kako bi se paprike dobro obarile.
2. Korak: Izazov čišćenja
Kada su sve paprike pečene, pripremite pladnjeve i noževe za
čišćenje. Potrudite se pažljivo ukloniti koštice i
kožu sa svake paprike. Temeljitost u ovom koraku rezultirat
će kremastijim ajvarom. Očišćene paprike stavite u cjedilo kako
bi se maksimalno ocijedile.
3. Korak: Sjeckanje
Nakon što ste uspješno očistili sve paprike, narežite ih na male
komadiće od približno 1 cm x 1 cm.
4. Korak: Magija na štednjaku / plameniku
Pripremite veliki lonac i plamenik. U lonac ulijte ulje,
dodajte šećer, sol i vinski ocat. Promiješajte dok se svi
sastojci ne sjedine. Dodajte pripremljene komadiće paprike (nakon
što su se dobro ocijedilI) i kuhajte najmanje sat vremena (ovisno
o količini tekućine), uz neprestano miješanje. Ljute feferone
zarežite po sredini i dodajte ih u lonac pri kraju kuhanja, oko
pola sata prije nego što će ajvar biti gotov. Ajvar je spreman
kada postigne željenu gustoću. Tada izvadite feferone, odnosno
ostatke njihove kožice.
5. Korak: Konačni dodir majstora
Prije nego što ajvar stavite u teglice, pobrinite se da su one
čiste i sterilne. Nalijte ajvar skoro do vrha teglica, dobro ih
zatvorite i okrenite naopako kako bi se postupak hlađenja odvijao
postepeno.
Na kraju, imat ćete od 6 do 8 prefinih teglica ajvara. Ali
budite upozoreni, ovo nije samo ajvar. To je kremasta rapsodija
okusa, slatka na prvi pogled, ali s blago ljutim završetkom.
Upravo takav treba biti, inače ćete se teško suzdržati od toga da
ne pojedete cijelu teglicu odjednom! Ajvar ove kvalitete vrijedi
svake minute uložene u pripremu.