IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA ŠTRIGOVA ‘Štrigovski bregi se spajaju s nebom i zato ovdje želimo napraviti raj na zemlji’

Vinski, kulturni i vjerski turizam otvaraju nam perspektive intenzivnog razvoja, a mladima pomažemo brojnim pogodnostima kako bi ih zadržali u rodnom kraju, naglašava načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik.

Uz čašu vrhunskog vina, popevku s pajdašima u nekom od brojnih vinskih podruma  i prekrasan pogled koji puca s Mađerkinog brega, čovjek bi u Štrigovi poželio ostati zauvijek. Svakodnevica je, međutim, kao i svugdje mnogo manje bajkovita.

Upravo zato Općina Štrigova vrijedno razvija programe i projekte kako bi, ne samo zaustavila odlaske svojih ljudi, nego i postala sredina u koju se dolazi živjeti i raditi. Tamošnji načelnik Stanislav Rebernik uvjeren je da se to može ostvariti.

Načelnik ste općine, ali i ravnatelj ovdašnje osnovne škole, pa sasvim sigurno možete meritorno govoriti kako vidite budućnost Štrigove?

– Štrigova svojim prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Kada se popnete na Mađerkin breg imate osjećaj da ćete bez problema dotaknuti nebo, ali želimo li ovdje imati raj na zemlji trebamo poduzeti još mnogo toga kako bi stvorili uvjete koji će nas učiniti sredinom poželjnom za život. Zahvaljujući plinskoj renti, koja je podigla naše proračunske prihode za oko tri i pol milijuna kuna godišnje, značajan dio sredstava možemo izdvojiti za pomoć mladim obiteljima i svima koji svoju budućnost žele graditi ovdje.

Tako smo u potpunosti preuzeli financiranje troškova boravka djece u vrtiću i jaslicama, a i prehrana u našim školama, na bazi tri obroka, za sve je učenike besplatna. Studentima smo podigli jednokratnu naknadu za stipendije na 2 tisuće kuna. Prilikom rođenja djeteta roditeljima pomažemo s tri tisuće kuna za prvo, pet tisuća kuna za drugo i sedam tisuća kuna za treće dijete.

Nismo zaboravili niti naše umirovljenike kojima osiguravamo uskrsnice,  kao i druge oblike jednokratnih pomoći. Aktualna je i mjera jednokratne pomoći od 30 tisuća kuća za sve one koji naslijede ili kupe staru kuću te u njoj započinju živjeti, odnosno jednokratna pomoć od 20 tisuća kuna onima koji se odluče za novogradnju na parceli na kojoj nema kuće. 

Pripremamo i model kojim bismo građevinske parcele, sa svim komunalnim priključcima, osiguravali po najpovoljnijim mogućim uvjetima, a poduzetnike s našeg područja poticali za povećano zapošljavanje. Sve to trebalo bi pridonijeti ne samo ostanku u Štrigovi, jer i mi smo suočeni sa sve većim brojem odlazaka mladih obitelji na rad u inozemstvo, nego i povećanju broja onih koji bi došli živjeti ovdje. 

Protekla, ali i ova godina bile su u znaku turističkog razvoja mjesta?

– Još uvijek čekamo na početak rekonstrukcije i obnove našeg Društvenog doma, za što nam je prošle godine iz europskih fondova odobreno 7,2 milijuna kuna, dosad najviše u povijesti naše općine. Kao što je poznato izvođač koji se prijavio na dva provedena natječaja ponudio je znatno višu cijenu, gotovo dvostruko veću od onog što je projektom planirano, pa se nadam da ćemo se usuglasiti oko troškova i što prije krenuti u realizaciju.

Ova nam je investicija vrlo značajna, jer bi u sklopu tog prostora bila i Prijemna točka za posjetitelje te bi, zapravo, svaki turistički obilazak našeg kraja kretao s te lokacije. Uz to bismo ovdje uredili i vinski muzej, ured Turističke zajednice, dvoranu za programe, odnosno natkriveni prostor za naše najveće manifestacije poput Urbanovog i Štrigovskih noći. Sve to je, međutim, ovisno o konačnom troškovniku, pa ćemo ići i na promjenu građevinske dozvole ako nam sredstva ne budu dozvoljavala da izvedemo sve što je projektom zamišljeno.
Ono što će zasigurno biti posebna atrakcija je naše Goričko sviralo, odnosno vidikovac na Mađerkinom bregu. Završili smo projektnu dokumentaciju vrijednu 200 tisuća kuna sredstvima koje smo dobili iz europskih fondova kroz prekograničnu suradnju, a sada u programu Interreg, u partnerstvu s Hrvatskim klubom iz mađarskog Pečuha, trebamo osigurati novac za samu izgradnju. Uz vidikovac visine 25 metara, tu će se nalaziti i prostor za prezentaciju vina, biciklistički centar, a uredit će se i parking, kao i pristupne staze.
U suradnji s Varaždinskom biskupijom želimo u Štrigovi uspostaviti Hrvatsko nacionalno i hodočasničko svetište Svetog Jeronima. Kao što je poznato u knjizi “Natale solum” iznijeti su brojni dokazi koji potvrđuju da je rođen upravo u našem mjestu. Općina je prošle godine u podnožju crkve Svetog Jeronima kupila zemljište na kojem planiramo izgraditi Prezentacijsko-edukacijski centar.

U njemu bismo posjetitelje, prije svega hodočasnike, upoznali sa životom i djelom Svetog Jeronima, naravno i samom Štrigovom, nakon čega bi uslijedio posjet crkvi u kojoj bi, tijekom godine, i dalje organizirali brojne koncerte i izložbe.

Osim turističkih, bilo je i drugih projekata?

– Prijavili smo dvadesetak različitih projekata, nacionalnih i europskih, kojima se pokrivaju različita područja života i djelovanja u općini. Veseli me što smo kod zgrade Centra za sport i rekreaciju prošle godine uredili dječje igralište i vanjsku teretanu, a ponudu centra ćemo i dalje razvijati.

Nabavljeno je i 14 električnih bicikala, za koje je projektirano moderno odmaralište sa sanitarnim čvorom, a kupljen je i komunalni traktor, sa svim potrebnim priključcima, u vrijednosti od  650 tisuća kuna. U prostorima nekadašnje trgovine METSS-a uredili smo nove općinske prostorije, a dosadašnje ćemo prodati ili dati u najam. Ove godine očekujem početak izgradnje kanalizacije, nakon što se odustalo od spajanja na pročistač u Razkrižju, već je projektirana nova mreža koja bi se povezala s najsuvremenijim pročistačem u Jalšovcu. 

Zajedno sa Županijskom upravom za ceste  u planu je  izgradnja pješačko-biciklističke staze od Toplica Sveti Martin do Železne Gore u kojoj je trenutno u tijeku izgradnja parkirališta te sanacija velikog klizišta. Započeli smo i modernizaciju  ceste  prema Štrigovčaku u dužini od 2 kilometara, odnosno dviju ceste u naselju Banfi, što je investicija vrijedna oko 2 milijuna kuna.

Posebno me raduje što smo uspjeli riješiti višegodišnji spor vezan uz tvornicu voćne rakije “Tijara”. Općina je investitoru platila ulaganje, a zgradu prodala tvrtki “NDK” u vlasništvu obitelji Kolmanić. Upravo je ta tvrtka dobitnik ovogodišnje Zlatne kune u kategoriji malih poduzeća, što je samo još jedna potvrda uspješnosti poduzetništva na ovim područjima.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije