IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA VRATIŠINEC ‘S proljećem kreće izgradnja kanalizacije, prioriteti su nova dvorana i uređenje poduzetničke zone’

- Trudimo se u svakom trenutku biti dostupni svim našim mještanima i što žurnije rješavati njihove probleme, pa su zbog toga brojevi službenika, komunalnog redara i mene javno dostupni, kaže načelnik Zdravko Mlinarić

Kada živite u mjestu gdje je rođen jedan od najvećih sinova Međimurja dr. Vinko Žganec, posve je očekivano da naročitu pažnju posvećujete tradiciji i baštini. Brižno njegujući svoje naslijeđe i čuvajući ga od zaborava, u Vratišnicu su, ipak, u svim ostalim segmentima okrenuti budućnosti i razvoju.

Općinski načelnik Zdravko Mlinarić kaže da im pri tome u velikoj mjeri pomažu prijedlozi i sugestije samih mještana Vratišinca i Gornjeg Kraljevca.

Javnost često zamjera našim političarima da ne slušaju glas naroda. Kako vi komunicirate s mještanima?

Vrlo dobro. Nadam se da su i oni zadovoljni i da prepoznaju napore koje ulažemo u razmatranje svakog njihovog prijedloga i sugestije, odnosno rješavanje problema na koje nam ukažu. Mislim da je međusobna komunikacija bitno poboljšana otkako sam na čelu općine, a mi se neprestano trudimo unaprijediti je.

To se posebno osjeća kroz rad našeg Jedinstvenog upravnog odjela koji je, po svim pitanjima, potpuno otvoren za suradnju sa žiteljima općine, a uz to smo svi mi dostupni u svakom trenutku putem telefona, kako bi pravovremeno reagirali tamo gdje je to potrebno.

Iako u Vratišincu zna biti burnih političkih rasprava, postoji i suglasnost oko najvažnijih ciljeva?

Politika se i svodi na borbu različitih mišljenja i stavova, ali na lokalnoj razini daleko je najvažnije rješavanje svakodnevnih problema i potreba sredine u kojoj živimo. A mislim da u tome kod nas relativno dobro i uspijevamo. Tako smo prije nekoliko tjedana, pri usvajanju proračuna, jednoglasno odlučili da za boravak trećeg djeteta u vrtiću općina snosi troškove u potpunosti, dok se za prvo i drugo dijete postotak sufinanciranja kreće od 45 do 55 posto.

Jednako tako jedinstveni smo oko umanjenja komunalnog doprinosima mladim obiteljima do 35 godina za 50 posto. Sufinanciramo školski prijevoz, udžbenike i prehranu, školi smo pomogli u nabavci interaktivnih ploča, računala i bilježnica za sve učenike, dok za naših 19 stipendista godišnje izdvojimo nešto više od 100 tisuća kuna. Isplaćujemo i naknade za novorođenčad, božićnice i uskrsnice za umirovljenike te brinemo o mještanima slabijeg imovinskog stanja kroz isplatu jednokratnih pomoći.

Već iz navedenog se vidi da prvenstveno nastojimo našim žiteljima olakšati svakodnevicu, a koliko proračun dozvoljava financiramo uređenje infrastrukture i razvojne projekte. Tako je prošle godine uređen dio kanalizacije u centru Vratišinca, gdje je izgrađena i pješačka staza. Obnovljen je Dom kulture u Vratišincu, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nam je, kroz program održivog razvoja lokalne zajednice, odobrilo 140 tisuća kuna za adaptaciju Društvenog doma u Gornjem Kraljevcu. Na relaciji Vratišinec-Gornji kraljevec uređena je pješačko-biciklistička staza, a s obzirom da u općini imamo vrlo aktivne i uspješne vatrogasce, raduje me što smo uspjeli urediti i opremiti oba vatrogasna doma.

Kao rodno mjesto dr. Vinka Žganca posvećeni smo čuvanju baštine, posebno kroz Festival Žgančevih zapisa, ali tu su i druge manifestacije poput Mamičine škrinje, Vratišinskih veselih vurica, Vincekove zipke, Adventa, fašnika i brojnih drugih. U svemu tome nam pumo pomaže naših 13 udruga, a posebno me veseli angažman i rad Savjeta mladih čije ideje i programi imaju našu punu podršku. Ponosan sam, što smo uz 25.obljetnicu postojanja općine, prošle godine uspjeli objaviti monografiju Vratišinec – općina i njeni ljudi.

Koji će projekti obilježiti 2019. godinu?

Tri su osnovna zahvata uz koje su vezani naši najvažniji planovi. Tako, s početkom proljeća, očekujemo puni zamah radova na izgradnji kanalizacije. Radi se o projektu Aglomeracije Mursko Središće, koja obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih sanitarnih voda i u naseljima na području naše općine.

Kanalizacijska mreža Vratišinca i Gornjeg Kraljevca biti će spojena na pročistač u Murskom Središću, dok se Remis priključuje na pročistač u Podturnu. Predstavnici Međimurskih voda jučer su započeli obilazak naših domaćinstava radi prikupljanja potrebnih podataka i izrade skice budućeg priključka, a za sredinu ožujka predviđeno je sklapanje Ugovora o priključenju.

Slijedeći kapitalni zahvat je izgradnja sportske dvorane, koju smo prijavili na natječaj za sredstva europskih fondova kroz projekt vrijednosti 10 milijuna kuna. Naši školarci već godinama nastavu tjelesnog odgoja izvode u neadekvatnim uvjetima i ovaj bi nam projekt omogućio da se to bitno promijeni, a značajno bi poboljšao i uvjete rada našeg rukometnog kluba te ostalih sportskih udruga i rekreativaca. Uz veliku podršku Međimurske županije i župana Matije Posavca odradili smo sve poslove oko izrade glavnog projekta, dobivena je i građevinska dozvola, pa se nadam da po prihvaćanju projekta konačno možemo krenuti u realizaciji ove dugoočekivane investicije.

Jednako važno nam je i uređenje Industrijske zone Ciglenica, koja se prostire na zemljištu od 12,5 hektara. Izrađena je posebna geodetska podloga i predstoji nam definiranje imovinskog statusa samog zemljišta, jer je u državnom vlasništvu, pa očekujemo da se to pitanje regulira s Ministarstvom državne imovine. Nakon toga bismo mogli pristupiti uređenju infrastrukture, za što je potrebno oko 5,6 milijuna kuna, a 85 posto tih sredstava mogli bismo namaknuti putem europskih fondova.

Uz ova tri glavna projekta, planiramo nastaviti izgradnju pješačkog mosta i rekonstrukciju mosta Brodec, a kroz program WiFi4EU odobreno nam je 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog pristupa bežičnom internetu na javnim prostorima. Predstoji i obnova zaštićene zgrade Stare škole, produženje vodovodne mreže kroz Ulicu dr. Franje Debana, kao i uređenje centralnog općinskog trga.

Prošle godine, uz podršku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u iznosu od 211 tisuća kuna, javnu rasvjetu na području općine obnovili smo led rasvjetnim tijelima, a ukoliko nam mještani sugeriraju dopunit ćemo je tamo gdje to bude potrebno. Zajedno sa Županijskom upravom za ceste uredit ćemo pješačko-biciklističku stazu na relaciji Gornji Kraljevec-Remis.

Na groblju u Vratišincu uredit ćemo mrtvačnicu, te izgraditi pješačke staze i parkiralište. Za potrebe DVD-a uredit će se poligon za vježbanje, a potrebne radovi i opremanje provest ćemo i na igralištima NK Sokol, NK Napredak i RK Sokol.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije