IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA SV. JURAJ NA BREGU ‘Raduje me što je sve više beba, a u njihovu budućnost ulažemo gotovo 10 milijuna kuna’

- Već nekoliko godina demografska slika nam je pozitivna, a povećanjem naknade za novorođenčad, izgradnjom novog vrtića i uvođenjem jednosmjenske nastave želimo stvoriti uvjete za nastavak tog trenda, kaže načelnik Anđelko Nagrajsalović

Već i kratki razgovor s načelnikom Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelkom Nagrajsalovićem otkriva da se radi o osobi koja svakoj temi pristupa studiozno i temeljito. Ne čudi zato što je, u proteklih 10 godina otkako vodi općinu, snagom argumenata uspio stvoriti klimu u kojoj se i najzahtjevniji projekti realiziraju uz široku podršku.

Prošle godine na području općine doživjeli ste svojevrsni “baby boom”?

Samo tijekom travnja kršteno je jedanaestero djece, a unatrag nekoliko godina naši su demografski podaci potpuna suprotnost onima s državnog nivoa. Raduje me što je tako, jer i to potvrđuje da postajemo sredina u kojoj se ostaje i u koju se dolazi živjeti. Naravno da to pred nas stavlja i određeni izazove. Za nadogradnju i rekonstrukciju Dječjeg vrtića u Lopatincu iz europskih fondova odobreno nam je preko 5 milijuna kuna koje ćemo iskoristiti da bismo ga proširili za još dvije vrtićke skupine.

To nam je prijeko potrebno, jer interes je velik, a već sada za sufinanciranje boravka 180 djece u vrtiću i jaslicama, pri čemu roditeljima pomažemo s 50 posto, trošimo više od 1,2 milijuna kuna. Projekt je, nažalost, čekao na realizaciju neko vrijeme, pa su sredstva odobrena prema troškovniku od prije par godina, a u međuvremenu su cijene građevinskih radova otišle u nebo. Ali naći ćemo izvore i za pokrivanje razlike koja je nastala, jer nam je to jedna od prioritetnih investicija. Na to će se nastaviti dogradnja osnovne škole u Lopatincu i uređenje područne škole u Zasdbregu.

To će nam omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike, kao i produženog boravka. Za ovu godinu u tu svrhu smo namijenili 2 milijuna kuna. Sve to s ciljem da mlade obitelji ostanu i dolaze živjeti ovdje. Radi toga smo nedavno povećali i potpore za novorođenčad s 1.500 na 2.000 kuna. Osim toga subvencioniramo prehranu u školi, troškove prijevoza i nabave udžbenika, produženi boravak, pomoć u nastavi, a oko 200 tisuća kuna izdvojili smo za naših 48 stipendista.

Koje investicije biste još izdvojili?

Najveći infrastrukturni zahvat u proteklih nekoliko godina je izgradnja kanalizacijske mreže, u što je dosad uloženo preko 50 milijuna kuna. Zasad su mrežom u potpunosti obuhvaćeni Lopatinec, Brezje, Mali Mihaljevec, a djelomično Zasadbreg, Pleškovec i Vučetinec. Do 2021. treba završiti mrežu i u Frkanovcu, Okruglom Vrhu i Dragoslavcu, s prepumpnim stanicama, dok će se za manje segmente postavljati pripadajući pročistači.

Riješili smo i određene nedostatke koji su nastali pri izgradnji kanalizacije, sanirali Vinogradsku ulicu u Lopatincu i klizište u Dragoslavcu, gdje je uređeno i parkiralište kod Društvenog doma, za što je ukupno utrošeno 330 tisuća kuna. U dobroj mjeri sanirano je i klizište na groblju u Pleškovcu. Radove vrijedne 230 tisuća kuna nastavit ćemo i na proljeće, kada planiramo asfaltirati i staze na groblju. Tijekom godine zamijenili smo 250 lampi javne rasvjete led žaruljama, zbog čega je potrošnja struje pala za 40 posto. Ne smijemo zaboraviti ni naše udruge za čiji smo rad izdvojili 580 tisuća kuna.

Proračun za ovu godinu dosegao je rekordan iznos?

Već sam spomenuo neke od investicija za ovu godinu, porezni prihodi nam rastu, a imamo koristi i od poravnanja, pa je usvojen proračun težak 19,5 milijuna kuna. Dobro surađujemo s Međimurskom županijom, raznim ministarstvima, pripremamo projekte za europske fondove i koristimo svaku priliku za povlačenje novca kojeg bismo uložili u naš razvoj. Što se tiče ovogodišnjih planova, uz već navedene radove na vrtiću i školi, predstoji nam i potpuno komunalno uređenje Poduzetničke zone Brezje, za što je predviđeno 2,5 milijuna kuna.

Očekuje nas i kompletna rekonstrukcija SRC-a Zasadbreg u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna, dok će na SRC-u Vučetinec, između ostalog, biti izgrađen novi objekt za što je planirano 2,1 milijuna kuna. Zbog radova na kanalizaciji prirodne ljepote koje krase našu sredinu sada nisu toliko vidljive, ali paralelno s uređivanjem infrastrukture ulagat ćemo i u turistički razvoj.

Pod sloganom Zeleni vrh Međimurja našu baštinu i običaje želimo predstaviti kroz Jurovski centar kulturnog turizma, kao i Centar za posjetitelje pri čemu surađjemo s Turističkom zajednicom Međimurske županije da bi namaknuli sredstva putem EU fondova. Jedan od većih projekata je i uvođenje širokopojasnog interneta za što planiramo 1,2 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije