IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA PRIBISLAVEC Načelnica Ivačić: ‘Izgradnjom škole poboljšavamo uvjete školovanja, ali intenzivno provodimo i brojne druge projekte’

- U proteklih 9 godina u razvoj općine uložili smo gotovo 50 milijuna kuna, završavamo novu zgradu osnovne škole vrijednu 27 milijuna kuna, a novom stambeno-poslovnom zonom želimo privući mlade obitelji i poduzetnike - rekli su nam načelnica Općine Višnja Ivačić i njezin zamjenik Krunoslav Kamenić

Nakon što se još od 1952. godine nastava odvijala u dvorcu grofa Feštetića, u Pribislavcu danas broje mjesece do završetka nove školske zgrade čime će se značajno poboljšati uvjeti školovanja nadolazećih generacija osnovnoškolaca.

Naravno da je ova investicija prioritet svima u Općini Pribislavec, ali u razgovoru s načelnicom Višnjom Ivačić i njezinim zamjenikom Krunoslavom Kamenićem doznajemo da se paralelno završavaju i provode i brojni drugi projekti.

Nova škola je u završnoj fazi izgradnje, što će to značiti za njene polaznike?

Sa zadovoljstvom možemo reći da sada uistinu brojimo mjesece do završetka radova i vjerujem da će naša nova osnovna škola biti spremna za početak nastave u predviđenom roku do nove školske godine. Za naših 280 učenika to će značiti višestruko bolje uvjete školovanja, manje razredne odjele i kabinetski tip nastave, jednosmjensku nastavu i produženi boravak, ukratko značajno podizanje pedagoških standarda. Budući da u narednim godinama očekujemo povećanje broja učenika i zbog planiranog proširenja stambene zone, nova školska zgrada omogućit će nam njihov nesmetani prihvat.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim mještanima na strpljenju, a posebno djelatnicima škole koji su, u teškim uvjetima, svoj posao obavljali na najbolji mogući način. To potvrđuje i prošlogodišnja oznaka eTwinning škole, odnosno škole koja se ističe kvalitetom integracije informacijsko-komunikacijskih tehnologija i međunarodne suradnje u redovan rad. Svakako treba istaknuti pomoć i podršku koju nam u realizaciji ovog projekta pružaju Međimurska županija na čelu sa županom Matijom Posavcem, resorno ministarstvo predvođeno ministricom Blaženkom Divjak, kao i veliki angažman saborske zastupnice Bernarde Topolko.

Bez njihove podrške bilo bi nemoguće osigurati gotovo 27 milijuna kuna koliko će iznositi ukupni troškovi izgradnje. Potkraj prošle godine krenuli smo i s izgradnjom pristupne ceste do škole koja bi, do kraja ožujka, trebala biti dovedena do grubog sloja, a uz to planiramo izvesti oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu i povući optički kabel. U to ćemo uložiti 787.500 kuna, od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja osigurava 283 tisuće kuna.

Uvjereni smo da ćemo s našim dosadašnjim partnerima iznaći rješenja i za izgradnju sportske dvorane u što kraćem vremenu, ali dotada za nastavu tjelesnog odgoja planiramo urediti postojeću dvoranu na obližnjem stadionu NK Polet. Radi se o investiciji od pola milijuna kuna, a očekujemo da bi oko 300 tisuća kuna mogli osigurati iz europskih fondova kroz projekt koji smo kandidirali kao članica LAG-a Međimurski doli i bregi.

Unatoč ovoj velikoj investiciji, prošle godine realizirao se i niz drugih projekata?

S ponosom možemo reći da smo u proteklih 9 godina u razvoj naše općine, ne računajući izgradnju škole, uložili gotovo 50 milijuna kuna. Od prošlogodišnjih aktivnosti izdvajamo izradu projektne dokumentacije, vrijedne 325 tisuća kuna, za infrastrukturu u novoj stambeno poslovnoj zoni na prostoru bivšeg vojnog poligona. U tome je s 230 tisuća kuna sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ovaj prostor iznimno nam je važan, jer se radi o atraktivnoj lokaciji kako za stambenu izgradnju, tako i značajne gospodarske investicije. S preseljenjem škole otvara nam se mogućnost uređenja našeg Kaštela za različite namjene, pa smo već proveli sanaciju oštećenih dijelova tornja u vrijednosti od 450 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo kulture osiguralo 250 tisuća kuna. Sam toranj ima veliki turistički potencijal, a od ostalih sadržaja planiramo uređenje muzeja, s obzirom na bogatu povijest dvorca, dvorane za potrebe naših udruga, kao i prostora za provođenje 4V programa (voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo i vrtlarstvo) u suradnji s Međimurskim veleučilištem.

Uređena je i županijska cesta koja prolazi kroz Pribislavec, od centra pa sve do izlaza iz mjesta, kao i oborinska odvodnja na relaciji Omega – Ribnjak. Uz nas u tom su projektu sudjelovali i Županijska uprava za ceste, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Podršku resornog ministarstva u iznosu od 200 tisuća kuna imali smo i pri postavljanju led rasvjete u industrijskoj zoni za što je izdvojeno ukupno 480 tisuća kuna. U sklopu programa zapošljavanja žena “Evo me”, u suradnji s Europskim socijalnim fondom, zaposlene su dvije osobe u Centru za pomoć u kući. One zasada brinu o dvanaest korisnika, starijim i nemoćnim osobama, pomažući im u kućanskim poslovima.

Kroz naš socijalni program s ukupno 270 tisuća kuna pomažemo u podmirenju troškova stanovanja, prijevozu učenika i kupnji udžbenika, školskoj prehrani, troškovima zdravstvene zaštite i pogrebnim troškovima, različitim oblicima novčanih pomoći i drugim potrebama. Za stipendije izdvajamo 130 tisuća kuna, a roditeljima pomažemo u sufinanciranju 60 posto troškova boravka djece u vrtiću i jaslicama s ukupno 620 tisuća kuna. Naših 15 udruga pratimo s 240 tisuća kuna, a za različite manifestacije utroši se 100 tisuća kuna.

Što biste izdvojili među planovima za ovu godinu?

Ne treba posebno napominjati da nam je otvorenje nove škole najvažnije. Uz tu prigodu, a u sklopu Dana općine, upriličit ćemo i dramski prikaz Krvavog ustanka u Pribislavcu 1918. godine. Radi se o važnom povijesnom trenutku za naš kraj, pa uz stotu obljetnicu planiramo i okrugli stol kako bi se naši mještani i šira javnost bolje upoznali s tim značajnim događajem.

Uskoro očekujemo i početak radova na uređenju potkrovlja Dječjeg vrtića Žibeki u Pribislavcu. Prije nekoliko godina provedena je temeljita rekonstrukcija objekta, a ovim zahvatom, vrijednim 410 tisuća kuna, dobit ćemo prostor za još jednu skupinu s obzirom na veliki broj upita zainteresiranih roditelja i listu čekanja koja već postoji. U vrtiću je zasada 77 mališana, a s proširenjem ćemo imati ukupno stotinjak mjesta. U realizaciji ovog projekta pomaže nam i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 172 tisuće kuna.

Pred nama je i izrada projektne dokumentacije za dogradnju Vatrogasnog doma, kao i prometnog elaborata, temeljem kojeg bismo u suradnji s MUP-om, u cijelom naselju postavili usporivače i regulatore prometa, svjetlosnu signalizaciju i vibrirajuće trake te uredili pješačke prijelaze. Također nas očekuje revizija prometne dokumentacije za sanaciju prometnica nakon izvođenja kanalizacije, kako bismo po ulicama u naselju mogli povući novi asfaltni sloj, urediti oborinsku odvodnju i pješačke staze.

Na ulazima u mjesto planiramo postavljanje videonadzora, a kroz cijeli Pribislavec povući ćemo optički kabel za internet. Širokopojasna optička mreža otvorenog tipa omogućava velike brzine prijenosa internet podataka i ostalih informacija, do 1000 Mbps i više te je kao takva osnova za komunalno-telekomunikacijsku infrastrukturu i razvoj svake zajednice. Općina Pribislavec će svakom kućanstvu koje je suglasno, omogućiti besplatan priključak na mrežu, ukupna vrijednost investicije je oko 700.000 kuna i financirat će se iz proračuna Općine Pribislavec.

Nakon izrade idejnog projekta očekuje nas i uređenje kanala za prihvat oborinskih voda koje dolaze s polja, zbog čega je dio mjesta više puta poplavljen. Taj projekt realizirali bismo s Hrvatskim vodama u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna – kažu u Općini Pribislavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije