IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA SVETA MARIJA Načelnica Slamek: ‘Svetomarska čipka dobit će svoj muzej, a razvoj turizma bazirat ćemo uz Dravu’

- Nova indeksacija općina u Hrvatskoj koči naš razvoj, ali to nas neće zaustaviti u realizaciji projekata koji su od posebnog značaja za naše mještane – kaže načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Iako obuhvaća svega dva naselja, Općina Sveta Marija ide u red onih gdje se neprestano nešto radi i gradi. Paradoksalno, ali rezultati koje postižu u određenoj mjeri im i štete, budući da su prema novoj indeksaciji općina u Hrvatskoj smješteni u 5. kategoriju razvijenosti, zbog čega im je znatno otežano apliciranje projekata i smanjen postotak sufinanciranja europskim sredstvima.

Načelnica Đurđica Slamek nezadovoljna je takvim rješenjem, ali kaže kako to neće zaustaviti njihove projekte.

Zašto smatrate da nova indeksacija prijeti stagnacijom daljnjeg razvoja Općine Sveta Marija?

– Lijepo je kad pokazatelji govore da smo dosegli prilično visoku stopu razvoja i da smo po tome ispred mnogih drugih općina u Hrvatskoj. Smatram, međutim, da takve rezultate treba poticati, a mi smo uvrštavanjem u 5. kategoriju razvijenosti na određeni način čak i kažnjeni. Naime, promjene do kojih, zbog nove indeksacije, dolazi u sustavu bodovanja znatno otežavaju prijavu naših projekata na natječaje europskih fondova, a i postotak sufinanciranja se smanjuje od 20 do 50 posto.

Zbog toga ćemo morati izdvajati mnogo više vlastitih sredstava, a naš izvorni proračun nije dostatan za onako snažan investicijski ciklus kao što bismo željeli. Neprestano se govori da Hrvatska ne povlači dovoljno sredstava iz europskih fondova, pa ne razumijem zbog čega se nama, koji smo uspješni i učinkoviti u tome, sada otežava taj proces, umjesto da nam se dodatno pomogne.

Unatoč tome prošla je godina bila vrlo intezivna?

– S obzirom na visoku centraliziranost države, mi u jedinicama lokalne samouprave naučili smo boriti se za svoje projekte, iako to čovjeka troši i umara. Ali naši mještani s pravom očekuju da učinimo sve što je moguće za razvoj našeg kraja i zato ne posustajemo. Tako smo prošle godine završili dogradnju Dječjeg vrtića Kockavica u Svetoj Mariji, što nam je omogućilo otvaranje jasličke skupine i provođenje projekta “Za obitelj”, zajedno s partnerima iz Preloga, Donje Dubrave i Pribislavca.

Time smo omogućili produljeni boravak i smjenski rad, što je značajno olakšanje za roditelje. Ukupna investicija dogradnje teška je 650 tisuća kuna, od čega je otprilike polovicu osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Oni su sa 100 tisuća kuna sufinancirali i zamjenu krovišta ovdašnjeg Doma kulture, dok smo mi financirali ostatak od 250 tisuća kuna.

Jedan od većih projekata bila je i dogradnja mrtvačnice u Svetoj Mariji s uređenjem fasade, asfaltiranjem i vanjskim uređenjem ukupne vrijednosti 600 tisuća kuna, pri čemu je trećinu troškova pokrila Međimurska županija. Vodeći brigu o ravnomjernom razvoju oba naša naselja proveli smo rekonstrukciju zgrade javne namjene u Donjem Mihaljevcu. S 300 tisuća kuna financirani su radovi na postavljanju unutarnje i vanjske stolarije te izolacije, kao i uređenju krovišta i fasade.

Također smo uložili 60 tisuća kuna u horikulturno uređenje područja oko obilježja kod stare crkve, a namjeravamo na isti način urediti okoliš nove crkve za što je predviđeno 120 tisuća kuna. Za oba naselja pripremljena je projektna dokumentacija za osiguranje opasnih točki na državnim prometnicama koje kroz njih prolaze, uz označavanje solarnim panelima. U Svetoj Mariji zasad, nažalost, imamo tek jedan obilježeni pješački prijelaz, pa je temeljem prometnog elaborata dogovoreno da Hrvatske ceste urede još jedan, obilježen svjetlosnom signalizacijom, kod autobusne stanice.

Potom planiramo i treći kod Ulice Rade Končara. Naposlijetku, uz cestu koja prolazi kraj derivacionog kanala HE Dubrava, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, uređena je pješačka staza u vrijednosti od 400 tisuća kuna.

Mnogo je toga učinjeno, kakvi su planovi?

– Mnogo ih je i traže značajna ulaganja, pa nam je upravo zbog toga važno dobiti adekvatnu pomoć resornih ministarstava i europskih fondova. Tako planiramo nadogradnju naše općinske zgrade, u kojoj bi uredili Kulturno-turistički centar sa stalnim postavom svetomarske čipke, nekoliko različitih postava etno zbirki, kao i prostor posvećen životu i radu našeg poznatog skladatelja Ivana Mustača Kantora.

Uz turističko-informativni pult tu bi se nalazila i višenamjenska multimedijska dvorana. Osim toga u program Interreg Mađarska Hrvatska planiramo prijaviti projekt Centra izletničkog turizma uz stari tok Drave. Ukupna vrijednost investicije je 2 milijuna kuna, a njome je obuhvaćena izgradnja objekta veličine 100 četvornih metara koji bi se sastojao od manjeg caffe bara i velike terase podignute na visinu postojećeg nasipa. Uz objekt bi se nalazili i sportski tereni, dječje igralište, vidikovac za promatranje ptica, dok bi u prizemlju bilo odmorište za bicikliste.

Kao članovi LAG-a Mura Drava kandidirali smo projekt vanjskog i unutarnjeg uređenja Doma kulture u Svetoj Mariji s postavljanjem adekvatnog ozvučenja za različite programe, prilagođavanjem rasvjete potrebama naših stolnotenisača, te izvođenjem kompletnog sustava hlađenja i poboljšanjem grijanja. Procjenjujemo da je za to potrebno oko 350 tisuća kuna, od čega bi se najveći dio sredstava namaknuo putem europskih fondova.

Vrlo nam je važna rekonstrukcija prometnice od Svete Marije do željezničke stanice u Donjem Mihaljevcu, gdje su radovi, vrijedni nešto više od 2 milijuna kuna, privremeno zastali zbog preprojektiranja kako bi se osigurao adekvatan pristup poljoprivrednim zemljištima. Nadamo se pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u procesu zamjene neučinkovite javne rasvjete, posebno uz državnu i županijske ceste u Donjem Mihaljevcu i na ostalim frekventnim lokacijama, dok za postavljanje led rasvjete u Svetoj Mariji planiramo dodatnih 80 tisuća kuna vlastitih sredstava.

S nestrpljenjem očekujemo početak radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, što će, uz uređenje kanalizacije, naknadno omogućiti sanaciju nerazvrstanih cesta te izgradnju pješačkih i biciklističkih staza. Naša velika želja i dalje ostaje izgradnja školske sportske dvorane, ali u vođenju općine uvijek se držim toga da se pokrivamo onoliko koliko je pokrivač dugačak, a s obzirom da ćemo za sufinanciranje aglomeracije, kao i za sanaciju nerazvrstanih cesta u oba naselja, morati uzeti kredit dvorana će doći na red kad pronađemo rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije u suradnji sa županijom i državom.

Iz svega nabrojenog vidi se da većinu toga činimo radi mladih, uz želju da trajno ostanu u našoj sredini, pa ćemo zasigurno nastaviti i projekt u kojem mlade obitelji potičemo na izgradnju ili rekonstrukciju stambenih objekata s 30 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije