IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA D. DUBRAVA Načelnik Marijan Varga: ‘Aglomeracija, šetnica i tematski park uz Dravu su najvažniji prioriteti’

- Aglomeracijom zaokružujemo uređenje komunalne infrastrukture, a šetnicom uz Dravu otvaramo vrata jačeg turističkog razvoja - kaže načelnik Općine Donja Dubrava, Marijan Varga

Bura oko usvajanja općinskog proračuna u Donjoj Dubravi polako se stišava i tamošnji načelnik Marijan Varga već je u potpunosti posvećen realizaciji svakodnevnih obveza. Uvjeren je da će se među svim političkim snagama u mjestu naći dovoljno mudrosti i zajedništva za provedbu svih investicija koje su zacrtane, jer su one, prije svega, od najvećeg interesa za mještane Donje Dubrave.

Završetak prošle godine za Vas je bio prilično buran, jer je proračun usvojen praktički 5 do 12. Jeste li se zbog toga pokolebali u svojim daljnjim planovima razvoja općine?

Ne, nimalo. Uvjeren sam da radimo na dobrobit mještana općine i u raspravi o proračunu nisam čuo argumente koji bi opravdali zahtjeve oporbe i zaustavili provođenje investicija  koje se u velikoj mjeri financiraju sredstvima iz resornih ministarstava i europskih fondova. Zbog toga je, uostalom, proračun planiran u gotovo dvostruko većem iznosu nego prošle godine. Koliko god razumijem da je usvajanje proračuna uvijek povod političke borbe, smatram da nitko ne smije staviti svoje osobne ili političke ambicije ispred interesa mještana.

A projekti koji su u tijeku i koje planiramo poboljšat će uvjete života ne samo ovoj, nego i generacijama naših mještana koji dolaze. Žao mi je što je u tom procesu dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća Mario Mikulan odlučio podnijeti ostavku i zahvaljujem mu na korektnoj suradnji u proteklom periodu. Uvjeren sam da ćemo je na istoj razini nastaviti i sada kad je u poziciji nezavisnog vijećnika. Od svih ostalih kolega očekujem da spustimo tenzije i u potpunosti se posvetimo razvoju naše sredine.

Koliko ste zadovoljni odrađenim u protekloj godini?

Prošla je godina jedna od nekoliko koje će obilježiti realizacija projekta aglomeracije. Zadovoljan sam što je od izrađenih 730 skica, s početkom ove godine čak 631 domaćinstvo sklopilo ugovor o priključenju na sustav javne odvodnje. Iako je to realizacija od preko 85 posto očekujem da će se narednih tjedana taj broj još i povećati. Uz aglomeraciju i mnoge druge projekte smo realizirali uz potpore s europske, državne i županijske razine.

Tako je pripremljena dokumentacija za provedbu projekta Interreg programa pogranične suradnje na revitalizaciji starog toka rijeke Drave s mađarskim partnerima. Uređen je parking uz mjesno groblje, a u investiciji od 680 tisuća kuna svoj doprinos u iznosu od 380 tisuća kuna dalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. U potpunosti je obnovljena vanjska stolarija Doma kulture Zalan za 230 tisuća kuna, od čega je 100 tisuća sufinancirala Međimurska županija.

Njihovu pomoć imali smo i pri uređenju vanjskog košarkaškog i rukometnog igrališta uz osnovnu školu. U centru mjesta uređen je parking i oborinska odvodnja, a u ulici Prilaz pješačka staza i javna rasvjeta. Na Domu kulture Zalan i Informacijskom centru obnovljena je i fasada. Usvojen je Detaljni plan uređenja gospodarske zone površine 9,6 hektara iza pogona Agromeđimurja, a stotinjak tisuća kuna uložilo smo u izvedbu električnog priključka za proizvodnu halu u gospodarskoj zoni.

Spomenuli ste značajno povećanje ovogodišnjeg proračuna. Za što će se izdvojiti sredstva?

Uz nastavak radova na aglomeraciji, najveća investicija biti će pješačka staza uz rijeku Dravu, za što je ove godine predviđeno 2,1 milijun kuna. Ona bi trebala voditi do Velikog Pažuta, odnosno ušća gdje se spajaju Mura i Drava. Radi se o projektu teškom ukupno 22 milijuna kuna, kojeg smo, naravno, kandidirali i za europske fondove. Uz tematski park na rijeci Dravi, koji bi trebao postati glavna turistička destinacija tog tipa u Međimurju, tako bi se stvorili preduvjeti i za ubrzani razvoj turizma u našoj općini.

Za daljnje uređenje gospodarskih zona namijenili smo 1,5 milijun kuna, dok je za kanalizaciju i oborinsku odvodnju predviđeno nešto manje od 1,3 milijuna kuna. Prije nekoliko dana s ravnateljicom Županijske uprave za ceste Ljerkom Cividini dogovorili smo aktivnosti oko prometne infrastrukture, a kroz projekt WiFi4EU ispitat ćemo mogućnost postavljanja vanjskih i unutarnjih pristupnih točaka internetu u Donjoj Dubravi.

Dobra je vijest za studente s područja naše općine da planiramo povećanje stipendija s 500 na tisuću kuna, a za najmlađe ćemo urediti dječja igrališta na Krbulji i uz rijeku Dravu u ukupnoj vrijednosti 100 tisuća kuna. Planiramo napraviti i idejno rješenje Doma za starije osobe s Domom zdravlja za što će se utrošiti 100 tisuća kuna. Naposlijetku, naša župa Svete Margarete obilježava 230.godišnjicu postojanja i tim povodom ćemo obnoviti pročelje crkve u vrijednosti od 120 tisuća kuna uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – kaže Marijan Varga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije