Prvi u Međimurju: KIČ Prelog nudi besplatnu članarinu za bebe

“Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Projekt “Knjiški anđeli” osmislila je Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, kako bi se od 15.10.2014. provodio u okviru nacionalne kampanje Čitaj mi, a u obliku dodjele početnog čitateljskog paketa – vrećice za roditelje i bebe sa slikovnicama, edukativnim brošurama, igračkama i bookmarkerima te besplatne jednogodišnje članarine u Knjižnici.

Glavni sponzori projekta su Rotary Club Prelog i Ninaart Varaždin. Ovo je usluga, koja svrstava Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga uz bok još samo dvije knjižnice u Hrvatskoj – u Koprivnici i Ogulinu gdje knjižnice daruju novorođenčad i njihove roditelje informativno-edukativnim paketima – vrećicama.

Važnost i jedinstvenost projekta prepoznali su mnogobrojni roditelji s područja Grada Preloga koji su se odazvali pozivu Knjižnice te su u drugom ciklusu dodjele, povodom manifestacije Noć knjige 2015., primili svoje poklon vrećice i besplatnu članarinu. Slijedeći ciklus darivanja organizirat će se povodom Mjeseca hrvatske knjige 2015. za sve bebe rođene u 2015. na području Grada Preloga pa pozivaju sve zainteresirane da se jave u Knjižnicu kako bi mogli podići svoje “Knjiške anđele”.

Ukoliko roditelji dvoje oko čitanja s bebama, napominju da nema preranog trenutka da se djetetu počne čitati i da se može početi od rođenja. I prije nego počne govoriti beba upija sve što joj se govori. Kroz čitanje priča, bebe će naučiti sve osnovne govorne obrasce koji su im potrebni pri učenju materinjeg jezika.

Što im više priča pročitamo naglas, većem će broju riječi dijete biti izloženo te će ih brže i bolje samo početi koristiti. Slušanje riječi i rečenica gradi mrežu riječi u bebinu mozgu. Dokazano je da djeca starosti 2 godine znaju više riječi ukoliko im se čitalo od prvog dana, nego njihovi vršnjaci koji nisu imali prilike slušati dječje priče. Isto tako, djeca kojima se čita kontinuirano do predškolske dobi, lakše uče čitati i pisati.

Zašto čitati bebi?

Čitanje naglas bebu će naučiti ponešto o komunikaciji općenito, upoznati je s konceptom priče, brojki, slova, boja i oblika na zabavan način, izgraditi sposobnost slušanja, pamćenja i govora te dati bebi informacije o svijetu koji je okružuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije