U Prelogu krenula izgradnja suvremene sortirnice korisnog otpada

U utorak, 5. svibnja 2015. godine u Gospodarskoj zoni Sjever u Prelogu je započela izgradnja nove sortirnice za korisni otpad. Radovi na sortirnici izvodit će se u dvorištu GKP Pre-kom d.o.o..

Odluku o izgradnji nove modernije i brže sortirnice korisnog otpada u sklopu reciklažnog dvorišta Pre-kom-a donio je Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliš.

Vrijednost projekta procijenjena je na 3,7 milijuna kuna sa PDV-om. Novu tvornicu za obradu korisnog otpada će izgraditi i opremiti tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Završetak radova očekuje se krajem kolovoza 2015. godine, javlja Prelog.hr.

Nova sortirnica korisnog otpada trebala bi pokriti potrebe područja donjeg Međimurja odnosno 25 000 stanovnika ili 7000 domaćinstava te preko 500 pravnih osoba sa toga područja. U 2014. godini skupljanjem na kućnom pragu putem vreća i sakupljanjem korisnog otpada u raciklažnom dvorištu sakupilo se oko 850 tona korisnog otpada.

U reciklažno dvorište primat će se na obradu i korisni otpad od susjednih jedinica lokalne samouprave koje nisu u sustavu zajedničkog gospodarenja otpadom (npr. Grad Ludbreg). U narednom periodu očekuje se daljnje povećanje količina korisnog otpada do 1200 tona godišnje i samo dimenzioniranje linije za sortiranje korisnog otpada napravljeno je prema toj količini.

U sortirnici korisnog otpada radit će 10 do 12 radnika, a to znači da se očekuje dodatno zapošljavanje 3 do 5 radnika. Izgradnjom nove veće i brže sortirnice korisnog otpada zaokružit će se sustav gospodarenja otpadom donjeg Međimurja, a Pre-kom će postati sabirni centar koji će na obradu primati i korisni otpad okolnih jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije