Monografija o Prelogu sa 850 stranica teška je pet kilograma

Kad su iz tiskare dovezli 1500 primjeraka knjige, pojavio se problem kamo ih odložiti jer su svesci bili teški čak 7,5 tona! Prijedlog da se kutije postave u potkrovlje gradske zgrade propao je zbog straha da knjige ne propadnu kat niže.

Rješenje je nekako pronađeno i Prelog je za rođendan dobio jednu od najopsežnijih monografija u Hrvatskoj, na gotovo 850 stranica. Iako se najavljivalo da će se knjiga tiskati u dva dijela, izašla je u jednom pa je svaki primjerak težak gotovo pet kilograma. Knjige se, naravno, ne vrednuju po težini, nego po sadržaju, no neki negoduju da ju je teško držati u rukama.

Povijesno-geografsku monografiju “750 godina grada Preloga” napisali su znanstvenici predvođeni glavnim urednikom prof. dr. Dragutinom Feletarom, članom suradnikom HAZU-a. Ukoričeno je u njoj 1100 kartica teksta, tisuće fotografija, karata, preslika dokumenata i grafika, a prof. dr. Feletar rekao je da je knjiga izvor nekoliko budućih doktorskih znanstvenih radova.

Izdavanje monografije potaknuo je prije nekoliko godina tadašnji gradonačelnik Dragutin Glavina (HNS). – Povod je bila 750. obljetnica prvog spominjanja Preloga u nekom dokumentu pa smo željeli da se monografijom obilježi taj važni jubilej proslavljen lani – kaže Glavina.

Projekt je nastavio gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ). – Želimo znati svoju povijest, prošlost svoga kraja i naroda – napisao je u uvodu. Izdavanje monografije stajalo je, kaže, oko 300.000 kuna, a knjiga se prodaje po 200.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije