FOTO: SŠ Prelog – ugostiteljstvo dostojno građanske elite!

>> FOTO: SŠ Prelog – ugostiteljstvo dostojno građanske elite!

Srednja škola Prelog zajedno s Gospodarskom školom Čakovec, Muzejom Međimurja Čakovec i Pomurskim muzejom Murska Sobota uključena je u projekt upoznavanja zajedničke povijesti u kulturnoj suradnji za budućnost – projekt pHisCulture.

Krajem rujna nakon izvještaja iz Pomurskog muzeja Murska Sobota obećali su svečani revanš – III. dio projekta koji je održan u petak, 30. siječnja u Muzeju Međimurja gdje je na zanimljiv način u sklopu jubilarne desete Noći muzeja predstavljen rezultat zajedničkog istraživačkog rada srednjoškolaca, njihovih mentora, kolega iz Slovenije i mladih kustosa uz koordinaciju ravnatelja Muzeja Vladimira Kalšana i Maše Hrustek Sobočan, voditeljice projekta pHisCulture.

Svi koji su se u petak našli na mjestu događaja, mogli su se uvjeriti da se radilo o jednom od najzanimljivijih događaja na međimurskoj kulturnoj sceni.

O ozbiljnim i opakim pripremama

Teško je opisati pozitivnu ludnicu koja je u protekla dva mjeseca u Srednjoj školi Prelog oblikovala ciljeve zamišljenog projekta. Učenici su kao finalni rezultat u ovom dijelu projekta osmislili komplicirani i bogati meni za rekonstrukciju svečane večere iz perioda fin de siecl.

Radi se o zahtjevnoj večeri sa šest sljedova hrane koja je spoj neobičnih okusa i ekstravagantnog izgleda, a na osnovu recepata s kraja 19. i početka 20. st. Trebalo je istražiti pravila ponašanja i ophođenja za stolom, pravila posluživanja i ophođenja u svečanim prilikama, primjere starinskog inventara i pribora, pronaći stare recepte, vježbati kuhanje, pečenje, serviranje, dekoriranje…

Bogata i otmjena svečana večera održana u petak u Muzeju Međimurja postigla je krajnju glamuroznost uz prezentaciju strogih normi posluživanja i serviranja te sveobuhvatnu uslugu s kojom su gosti na kraju bili oduševljeni, a ravnatelju Tomislavu Greguru je preostalo da se s velikim zadovoljstvom i ponosom “štima” s kompletnom ekipom SŠ Prelog.

Uvaženim gostima i uzvanicima (među kojima se uz međimurskog župana Matiju Posavca i njegovog zamjenika Zorana Vidovića našao i gradonačelnik Murske Sobote, Aleksander Jevšek) poslužen je:

Svečani lovački meni

Plata Zrinski (šunka od vepra, pjenica od jelena , povrće)
…………………
Juha od fazana s griz knedlima
………………
Okruglice od krumpirova tijesta, koprive i sira u umaku od koprive
……………
Špikovana srnetina suhim šljivama u crnom umaku od vrganja
Rolada od divljači
Marinirani krumpir
Ječmena kaša na lovački
Trganci
Salata od rikule s bučinim uljem
……………
Prekmurska gibanica

Treba spomenuti i da je u prostorijama Muzeja za sve posjetitelje bio pripremljen buffet stol koji su također osmislili i pripremili srednjoškolci iz Preloga.

Tko se krije iza bogatih dekoracija jela i slastica

Za osmišljavanje i prezentaciju ovog menija zajedno sa slasticama zaslužni su stručni učitelji Krunoslav Tilošanec, Vlado Turek, Josip Bajsić, Vesna Škvorc, Vlado Bogomolec, Gordana Žugec, Anica Naranđa, Milena Štajerec, Ana Siladi i Biserka Tarandek.

Njihovo znanje i kreativnost došli su do punog izražaja preko učenika iz 2.,3. i 4. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist, 3. razreda kuhara te 3. razreda slastičarskog i konobarskog smjera. Upravo su oni pokazali da su pravi majstori u svom zanatu! Ova finalna faza projekta zamišljena je kao izložba “Večernji soirée: Fin de siècle” kojom je rekonstruirano večernje druženje više građanske klase u Čakovcu krajem 19. i početkom 20.st..

Poznate ličnosti iz toga doba uprizorili su profesori Gospodarske škole Čakovec. Tijekom večeri održana je i modna revija učenika Gospodarske škole Čakovec, inspirirana odjećom, frizurom i šminkom iz tog razdoblja. Izložba će biti otvorena do 31. ožujka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije