Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
STIGLE NOVE SADNICE! TZG Preloga priključila se projektu 'Hrvatska prirodno tvoja'
Studio VIPRO

posađene uz 'jezersku magistralu'

STIGLE NOVE SADNICE! TZG Preloga priključila se projektu 'Hrvatska prirodno tvoja'

TZG Preloga tako je nabavila 32 sadnice minimalne visine 140 cm koje je u suradnji s Gradom Prelogom i GKP PRE-KOM posadila uz 'jezersku magistralu'

Krajem 2022. godine članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“). Riječ je o oko 600.000 € koji su se rasporedili na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta - Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

TZG Preloga priključila se projektu 'Hrvatska prirodno tvoja' Fotogalerija

Pozivu Hrvatske turističke zajednice na prijavu sadnje odazvala se i Turistička zajednica Grada Preloga te je za sadnju dobila sredstva u iznosu 1.575,55 €. TZG Preloga tako je nabavila 32 sadnice minimalne visine 140 cm koje je u suradnji s Gradom Prelogom i GKP PRE-KOM posadila uz „jezersku magistralu“, odnosno uz šetnicu koja se proteže od ulaska u Sportsko-rekreacijsku zonu Marina do završetka naselja Jug u Prelogu. Vrsta sadnica, Acer platanoides L. - javor mliječ, odobrena je od strane Šumarskog fakulteta vodeći računa o autohtonim vrstama, podneblju te mjestu sadnje. Sve su sadnice označene i prigodnim znakom održivosti „Hrvatska prirodno tvoja – Croatia naturally yours“. Turistička zajednica Grada Preloga obvezala se i na njegu i praćenje posađenih sadnica. Cijeli se poduhvat zabilježio u aplikaciji za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree https://mapmytree.eea.europa.eu/.

'Hrvatska prirodno tvoja' hvalevrijedan je projekt koji provodi Hrvatska turistička zajednica u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, a uključene su i jedinice lokalne samouprave te komunalna poduzeća. Budućnost turizma je u održivosti, zelenim i digitalnim tehnologijama, a zagađenje i emisije CO2 koja nastaju dolaskom mnoštva turista u Hrvatsku nastojimo smanjiti upravo sadnjom stabala. Sličnih će projekata biti sve više, a Turistička zajednica Grada Preloga rado će se odazvati na pozive Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta te takvim akcijama ne samo utjecati na pozitivne promjene u okolišu, već i na uređenje i ljepši izgled naše destinacije“, kaže Petra Bobić, direktorica Turističke zajednice Grada Preloga, koju je naš objektiv uhvatio u stavljanju oznaka na nove sadnice uz „Priločko more“.

Najnovije

Reci što misliš!