Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Muzej Croata insulanus u Prelogu povodom Noći muzeja posjetilo oko tisuću ljudi!
Studio VIPRO

NOĆ MUZEJA U PRELOGU

FOTO Muzej Croata insulanus u Prelogu povodom Noći muzeja posjetilo oko tisuću ljudi!

Još jedna uspješna Noć muzeja u Prelogu koju je posjetilo oko 1.000 posjetitelja

U Prelogu je 27. siječnja obilježena manifestacija Noć muzeja koja već 18. godina diljem Hrvatske okuplja veliki broj posjetitelja svih generacija. Ovogodišnjom temom Noći muzeja MUZEJI SU VAŽNI želi se potvrditi MOĆ muzeja, programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacije tisućama posjetitelja.

U preloškom muzeju je putem istraživanja, sabiranja, povezivanja sa zajednicom, interpretiranja materijalne i nematrijalne baštine ukazano na značaj, važnost i moć muzeja, upravo kroz izložbu Španceranje po priločkoj prošlosti. Tako je naglasak stavljen na arheloške lokalitete u Prelogu, znamenite građevine te život uz rijeku Dravu. Autorice izložbe su kustosica Muzeja Iva Kožnjak i profesorica Srednje škole Prelog Tajana Štefok

Noć muzeja u Prelogu Fotogalerija

U oživljavanje povijesnih fotografija, a samim time i mjesta u Prelogu, uključili su se učenici Srednje škole Prelog koji su na temelju starih fotografija zabilježili današnje stanje znamenitosti. Izložbe je predstavila kustosica Iva Kožnjak, a samu manifestaciju uz prigodan govor otvorio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Manifestacijom Noć muzeja preloški muzej zakoračio je u desetu obljetnicu osnivanja muzeja i formiranja stalnog postava iz donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka, a pojedina djela u stalnom postavu obogaćena su animacijama i tekstovima koja se mogu iščitati putem QR koda.

U prijepodnevnom programu sudjelovali su učenici Osnovne škole Prelog i Srednje škole Prelog. Održana je radionica prezentacije tradicionalnih igara za djecu i važnosti poučavanja te prenošenja kulturne baštine, s kazivačima Marijom Novak i Rudolfom Stančinom.

Obilježavanju manifestacije Noć muzeja, pripružila se Knjižica i čitaonici Grada Preloga, gdje je predstavljena slikovnica „Pesjanek te gledi“, autorice Maje Lesinger, te ilustratorice Nejre Turčinović, dok je voditeljica programa u Knjižnici bila Dominika LukačićMurković.

Kroz predavanje i razgovor s autorom monografskih izdanja o Prelogu, prof. dr.sc. Dragutinom Feletarom i članovima Udruge umirovljenika Prelog zainteresirani posjetitelji mogli su „uploviti“ u preloški vremeplom.

U glazbenom programu sudjelovali su Eva Petković, Krunoslav Lajtman i Nikola Baričević. Gastronomske poslastice priredili su profesori i učenici Srednje škole Prelog te vinarija Dvanajšćak – Kozol.

- Iza nas je još jedna uspješna Noć muzeja u Prelogu koju je posjetilo oko 1.000 posjetitelja - kažu iz Preloga.

Najnovije

Reci što misliš!