Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO Otok obilježio svoje proštenje, Pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu
Studio VIPRO

PROŠTENJE U OTOKU

FOTO Otok obilježio svoje proštenje, Pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu

Misno slavlje održano je u Kapeli Presvetog Srca Isusova u Otoku

U nedjelju, 19. lipnja, tradicionalnim misnim slavljem, obilježeno je mjesno proštenje u Otoku. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji.

Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine.

Otok obilježio svoje proštenje, Pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu Fotogalerija

Kao posjed vlastelina Mutimira, Otok se spominje već 1222. godine. Ovo pitomo mjesto uz rijeku Draku obilovalo je nekad sitnom sakralnom arhitekturom među kojom su se isticali pilovi i poklonci, primjerice skulptura Svete obitelji s kamenog javnog raspela. Kapela Presvetog Srca Isusova podignuta je 1926. godine.

Svojim arhitektonskim oblikom i veličinom kapela podsjeća na kapelu Presvetog Trojstva u Prelogu s karakteristikama kasnobaroknog razdoblja. Misno slavlje, koje je predvodio župnik Župe sv. Jakoba Prelog Antun Hoblaj, održano je u Kapeli Presvetog Srca Isusova u Otoku, a nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, njegov zamjenik Zdravko Kvakan te predsjednik Mjesnog odbora Otok Dalibor Gorupić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video