KREĆE IZGRADNJA

FOTO Položen kamen temeljac: U POS-ovu zgradu u Prelogu 20 obitelji uselit će već za godinu dana

U Ulici Matije Gupca u Prelogu jutros je položen kamen temeljac kojim je i službeno započela izgradnja višestambene POS-ove zgrade, budućeg doma za 20 međimurskih obitelji

Povelju koja je položena u kamen temeljac potpisali su saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, nakon što su sredinom prosinca prošle godine potpisani ugovori o građenju, nadzoru i međusobnim pravima i obvezama vezanim za izgradnju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15,5 milijuna kuna, od čega je iznos poticajnih sredstava države oko 3.5 milijuna kuna, a Grad Prelog će se u sufinanciranje izgradnje uključiti u iznosu nešto većem od 2 milijuna kuna. Cijena četvornog metra stana iznosit će 1350 eura, a u novu bi zgradu stanari useliti trebali već za godinu dana.

>> Položen kamen temeljac: U POS-ovu zgradu u Prelogu 20 obitelji uselit će već za godinu dana

– Ova zgrada, osim stambene, posebnu vrijednost ima zbog toga što će djelomično ili u potpunosti promijeniti sliku ovog dijela Preloga u nešto ljepše i bolje, a i blizina jezera ovaj prostor čini bogatijim, poručio je gradonačelnik Kolarek, uputivši zahvalu svima koji su omogućili da do ovog trenutka dođe.

Ministar Horvat najavio je da će se za 365 dana na istom ovom mjestu rezati vrpca jednog prekrasnog zdanja koje će za 20 međimurskih obitelji biti prva nekretnina i riješeno stambeno pitanje.

– Osim Programa poticajne stanogradnje, demografsku politiku Vlada RH provodi i sufinanciranjem stambenih kredita APN-a, a lani je provedeno i u ugovore pretvoreno gotovo 4600 zahtjeva, među njima i za 600 mladih obitelji u Međimurju. U ovo turbulentno vrijeme, ne samo zbog COVID-a, nego i nestabilnih cijena materijala i radne snage, upravo je ovo model koji ćemo moći primjenjivati diljem zemlje, poručio je Darko Horvat.

Iz Programa poticajne stanogradnje u dvadesetak je godina u Hrvatskoj izgrađeno više od 8300 stanova u vrijednosti oko 4,3 milijarde kuna, pojasnio je ravnatelj Hristov, od čega je država sufinancirala 1,1 milijardu kuna. U Međimurju je izgrađeno svega 45 stanova – u Čakovcu i sad drugi put u Prelogu.

Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Trinas projekt d.o.o., dok će radove u vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna izvoditi Zajednica ponuditelja Core upravljanje d.o.o. i Energo – S. Stručni nadzor nad radovima vršit će tvrtka Eko – plan d.o.o., a vrijednost ugovorenog nadzora iznosi 114 tisuća kuna.

Prije polaganja, kamen temeljac je blagoslovio preloški župnik prečasni Antun Hoblaj, a svečanosti su nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Preloga Đuro Ujlaki i drugi uzvanici.

Najnovije