RECIKLAŽNO DVORIŠTE U PRELOGU

FOTO Otvoreno reciklažno dvorište za građevinski otpad GKP Pre-kom d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je više od 4 milijuna kuna

Kratkom svečanošću, u četvrtak 6. prosinca, otvoreno je Reciklažno dvorište za građevinski otpad GKP Pre-kom d.o.o. Vrpcu je, uz radnike GKP Pre-kom d.o.o., prerezao direktor Pre-koma Siniša Radiković, a veliko je zadovoljstvo izrazio gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Istaknuo je da će broj jedinica lokalne samouprave koja su dio Pre-koma uskoro porasti sa 12 na 14.

Naime, u sustav GKP Pre-kom d.o.o. uskoro se priključuju općine Jalžabet i Pribislavec. Početak rada za korisnike reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog je od 07.12.2021. godine.

U sklopu javnog poziva “Uspostava postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada”  – Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020” tvrtki GKP PRE-KOM d.o.o. iz Preloga odobren je projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog” ukupne vrijednosti 4.177.315,84 kuna. Visina bespovratnih sredstava iznosi 2.034.236,92 kuna odnosno 50% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Predmet poziva je povećati kapacitete RH za obradu/recikliranje građevnog i krupnog (glomaznog) komunalnog otpada i tako doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, posebice smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima. Cilj poziva je podržati uspostavu postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

>> Otvoreno reciklažno dvorište za građevinski otpad GKP Pre-kom d.o.o.

Završetkom projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog” u sklopu Reciklažnog centra, na adresi Hrupine 8 u Prelogu, izgradilo se novo postrojenje kapaciteta 2.600 tona godišnje za prihvat, obradu i skladištenje građevinskog otpada koje je opremljeno sljedećim strojevima: drobilica građevinskog otpada sa dodatkom za prosijavanje u dvije frakcije, utovarivač/kombinirka sa udarnim čekićem te stroj za suzbijanje prašine vodenom maglom. Mobilnost nabavljenih strojeva otvara mogućnost pružanja usluga rušenja objekata na lokacijama korisnika.

Reciklažno dvorište za građevinski otpad Prelog izgrađeno je uz uvažavanje svih ekoloških i građevinskih standarda. Nabavljeni strojevi ubrzati će proces obrade građevinskog otpada svojom kvalitetom i multifunkcionalnošću i dati kvalitetan agregat koji će se koristiti za održavanje nerazvrstanih neasfaltiranih cesta i poljskih putova. Nabavom stroja za suzbijanje prašine vodenom maglom smanjuje se negativan utjecaj na okoliš prilikom drobljenja građevinskog otpada, dok se korištenjem proizvedenih agregata smanjuje upotreba prirodnog resursa (šljunka) te samim time pozitivno djeluje na okoliš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije