zahvalili za pomoć stradalima u potresu

POMURSKI HRVATI Delegacija Grada Preloga posjetila mađarsku Nagykaniszu, dogovorena još jača suradnja

Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji i maču koji je pronađen na šljunčari kod Cirkovljana. U Mađarskoj živi desetak tisuća Hrvata

U radnom posjetu Konzulatu Republike Hrvatske u Mađarskoj, boravila je, u srijedu 27. siječnja, delegacija Grada Preloga, koju su činili saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Preloga Željko Poredoš.

U prostorima Konzulata primio ih je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, a organiziran je i radni sastank sa gradonačelnikom Nagykanisze Lászlóm Baloghom. Gradonačelnik Kolarek ovom je prilikom zahvalio na pomoći prikupljenoj za stradale u potresu u Sisačko – moslavačkoj županiji. Razgovaralo se o mogućim budućim vidovima suradnje, prije svega gospodarskoj suradnji te suradnji na izradi zajedničkih europskih projekata.

Razgovaralo se i o mogućoj zajedničkoj izložbi, gdje bi se izložili predmeti pronađeni uz lijevu obalu Mure, koji danas pretežno naseljavaju Hrvati. Radi se o danas dijelu Murakeresztura, nekad mjestu Kalaciba. Naime, Murakeresztúr je nastao 1964. godine spajanjem dvaju naselja, Kalacibe (Kollátszeg) i Kerestura. Od te godine ime Kalaciba gubi se iz upravnog sustava te postupno nestaje iz javne uporabe.
Ovdje je posebno istaknut nalaz mača, koji je pronađen prije nekoliko mjeseci u Mađarskoj, u blizini Murakeresztura. Mač sličnih karakteristika, koji najvjerojatnije potječe iz devastiranog groba avarsko – slavenske nekropole, pronađen je na šljunčari Diven, kod Cirkovljana te se danas čuva u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Predstavnici Nagykanisze i Preloga dogovorili su temelje buduće suradnje na sportskom, gospodarskom i kulturnom planu, a posebno zadovoljstvo ovim susretom istakao je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, rekavši da desetak tisuća Hrvata koji žive na ovom području, zaslužuju ovakvu suradnju i povezivanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije