Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
VIDEO I FOTO I Prelog se sjeća Vukovara: Položen vijenac ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu
Studio VIPRO

SJEĆANJE NA GRAD HEROJ

VIDEO I FOTO I Prelog se sjeća Vukovara: Položen vijenac ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu

U utorak je svjetlom lampiona okružen rotor kod OŠ Prelog, a danas su upaljene svijeće i položen vijenac ispred spomenika Domovinskom ratu

Uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog, upalili su svijeće ispred Spomenika Domovinskom ratu u Prelogu te svjetlom lampiona okružili rotor kod Osnovne škole Prelog.

Svojih se vukovarskih dana prisjetio jedan od branitelja Vukovara Marijan Mandlin, a na minutu šutnje, kojom je odana je počast svim braniteljima Vukovara, pozvao je zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan. Pročitana je i prva priča Siniše Glavaševića, iz njegovih zapisanih "Priča iz Vukovara".

SJEĆANJE NA GRAD HEROJ Svijećama i lampionima okružili zeleni otok u Prelogu Fotogalerija

"Rat je doista nešto najstrašnije i najpogubnije za čovječanstvo. Još do jučer mnoge geste, pojedine riječi i znakovlja kojima smo se oholo koristili, sada, u vrtlogu smrti, postali su jasniji.Vukovar je zasigurno najiskreniji grad na svijetu jer se svaka riječ može gotovo isti tren ogledati u srcu. Više vam se u Vukovaru ne može dogoditi da vam netko poželi dobar dan, a da to i ne osjeća. Kada vas pitaju za zdravlje, ne misle na prehladu, reumu ili što slično. Oni zapravo misle o vašem životu iranama koje ste mogli dobiti čak i kada disciplinirano sjedite u podrumu.

Mogli ste ih dobiti pomažući nekome na ulici. Geler, šrapnel, kuglica brži su od vaših misli i prekinut će grubo čak i najljepši djetinji san, kao onom šestomjesečnomdjetetu u majčinom zagrljaju. Uništit će i ono malo trenutaka koje svi ratom zahvaćeni otmu da bi makar u mašti bili s dragim ljudima.Vjerujte, rat je najveća čovjekova niskost koju je u svojoj raskalašenosti smislio, valjda zato da bi poslije svega u sažaljenju mogao iznova prljati.

picture
 

Čini mi se, jedan sam od malobrojnih sretnika koji je svoju misao uspio zabilježiti u traganju za izgubljenim, ili još ne stečenim, svejedno. I uvijek, pišući, negdje u dnu svojih misli, a ponekad i pred živom slikom krvi, smrti i razaranja, nisam zaboravljao borce, hrvatske braniteljekoji nisu imali sreće, koji nisu dočekali svoje misli, a kamoli svoje obitelji i svoje ljubavi. Umjesto njih primite i moju prvu riječ, riječ istine i ljubavi".

Upaljene svijeće i položen vijenac ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu 

Predstavnici Grada Preloga, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca, na Spomenik Domovinskom ratu u Prelogu, obilježili su, u srijedu 18. studenog, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

>>> Fotografije pogledajte klikom ovdje

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom herojske obrane grada, stoga se taj dan, temeljem Odluke Hrvatskog sabora iz 1999. godine, obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kada se odaje počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode.

Tragedija Škabrnje također je vezana uz  18. studeni 1991. godine kada je ubijen 31 civil i 13 branitelja, koji su branili svoje selo od pripadnika JNA i paravojnih četničkih snaga. U crkvi sv. Jakoba u Prelogu, služena je Misa za Domovinu, prigodno slovo ispred Spomenika Domovinskom ratu izrekli su predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te predstavnik branitelja Slavko Markač.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!