POČETNA KONFERENCIJA

PRE-KOMOV PROJEKT Krenuo projekt izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Prelogu

Pohvale za još jedan ekološki poduhvat poduzeća.

Danas (utorak, 6. listopada) je u zgradi Poduzetničkog centra u Prelogu održana Početna konferencija projekta “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog” o čemu su uvodno govorili gradonačelnik Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, Siniša Radiković, direktor GKP  PRE-KOM d.o.o. Prelog i Tihana Jelačić- Radiković iz iste tvrtke.

Ljubomir Kolarek je izrazio radost i ponos što nakon primjerno izgrađene kompostane i još niz durh realiziranih projekata ova tvrtka spada u red vodećih u RH, a kada je u pitanju zbrinjavanja otpada i ostale aktivnosti vezane uz to zbrinjavanje. Istaknuo je današnji problem zbrinjavanja građevinskog otpada, no istaknuo je i radost što je problem prepoznala iskusna ekipa GKP PRE-KOM i pronašla mogućnosti rješavanje toga problema. Iskoristio je prigodu i zahvalio se svim relevantnim čimbenicima u MŽ koji su im u tome pomagali, a isto tako je izrazio radost što njihovim putem kreće i grad Mursko Središće. – Sredstva za taj projekt treba opravdati i to će biti novi izazov za ovu uhodanu ekipu-poručio je.

Radiković je kazao kako su u ovaj projekt krenuli poučeni ranijim iskustvima gdje su uspješno realizirali već nekoliko projekata. I on je istaknuo kako građevinski otpad danas postaje primarni problem u zbrinjavanju otpada, odnosno brizi o okoliš i trebat će, kao i do sada, djelovati edukativno. – Lakše je projekte pisati, nego ih pretvarati u zbilju, no raduje što smo o tome  iskusni. Naglasio je kako je to posljednji projekt razdoblja 2019.-2021. godine.

Detaljnije o postrojenjima i realizaciji projekta govorila je Jelačić-Radiković, kazavši kako će njihova sredina postati primjer dobre prakse u sakupljanju i obradi građevinskog otpada te promocija načina o zbrinjavanju te vrste otpada.

Na konferenciji smo čuli kako je došlo  do realizacije projekta koji je započeo u sklopu javnog poziva “Uspostava postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada”  – Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020” tvrtki GKP PRE-KOM d.o.o. iz Preloga odobren je projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog” ukupne vrijednosti 4.177.315,84 kuna. Visina bespovratnih sredstava iznosi 2.034.236,92 kuna odnosno 50% ukupno prihvatljivih troškova projekta. Predmet poziva je povećati kapacitete RH za obradu/recikliranje građevnog i krupnog (glomaznog) komunalnog otpada i tako doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom, posebice smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalištima. Cilj poziva je podržati uspostavu postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada.

Projekt će se provoditi u trajanju od 25 mjeseci na području 13 JLS (Grad Prelog, Općina Kotoriba, Općina Donja Dubrava, Općina Donji Vidovec, Općina Sveta Marija, Općina Goričan, Općina Donji Kraljevec, Općina Belica, Općina Dekanovec, Općina Domašinec, Općina Martijanec, Općina Podturen i Grad Ludbreg) čime je obuhvaćeno 45.490 stanovnika u 14.031 kućanstva te 900 pravnih osoba.

Izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta za građevinski otpad Prelog u sklopu reciklažnog centra Hrupine 8 u Prelogu izgradit će se novo postrojenje kapaciteta 2.600 t/god za prihvat, obradu i skladištenje građevinskog otpada koje će se paralelno opremiti sljedećim strojevima: drobilica građevinskog otpada s dodatkom za prosijavanje u dvije frakcije, utovarivač/kombinirka s udarnim čekićem te stroj za suzbijanje prašenja vodenom maglom za smanjenje utjecaja prašine kod drobljenja građevinskog otpada. Mobilnost nabavljenih strojeva otvara mogućnost pružanja usluga rušenja objekata korisnicima s područja provođenja projekta.

Glavni ciljevi projekta su povećanje kapaciteta za obradu građevinskog otpada, smanjenje količina odloženog građevinskog otpada na odlagalište te povećanje broja izgrađenih postrojenja za obradu/recikliranje građevinskog otpada. Uz dva glavna cilja dodatni ciljevi su smanjiti količine odbačenog građevinskog otpada u okoliš te postati primjer dobre prakse u sakupljanju i obradi građevinskog otpada te promociji korištenja proizvedenih agregata. U sklopu projekta planirane su i aktivnosti informiranja i vidljivosti za sve naše sadašnje i buduće korisnike usluga. Reciklažno dvorište za građevinski otpad Prelog gradit će se uz uvažavanje svih ekoloških i građevinskih standarda, oborinska odvodnja bit će riješena uz pomoć separatora masti i ulja dok će podna površina građevine biti izrađena od dvostrukog sloja asfalta.

Nabavljeni strojevi ubrzat će proces obrade građevinskog otpada svojom kvalitetom i multifunkcionalnošću i dati kvalitetan agregat koji će se koristiti za donji postroj cesta, održavanje nerazvrstanih neasfaltiranih cesta i poljskih putova. Nabavom stroja za suzbijanje prašenja vodenom maglom smanjuje se negativan utjecaj na okoliš prilikom drobljenja građevinskog otpada, dok se korištenjem proizvedenih agregata smanjuje upotreba prirodnog resursa (šljunka) te samim time pozitivno djeluje na okoliš.

Provedbom ovog projekta zaokružuje se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom na području 12 JLS čiji je temelj sakupljanje otpada na kućnom pragu, obrada otpada u sortirnici i kompostani te preuzimanje otpada u reciklažnom dvorištu. Izgradnjom reciklažnog dvorišta za građevinski otpad korisnici naših usluga dobivaju rješenje odnosno građevinu u kojoj mogu na zakonom propisan način zbrinuti svoj građevinski otpad.

Uz predstavnike spomenutih JLS, skupu su nazočili relevantni stručnjaci o zbrinjavaju otpada na ovome području, predsjednik GV-a Grada Preloga Đuro Ujlaki, Željko Poredoš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga te Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije