ZA SVAKOG PONEŠTO

FOTO Noć muzeja: Preloški Muzej Croata insulanus otvorio vrata brojnim posjetiteljima

U glazbenom programu sudjelovali su Scifidelity Orchestra, Irma Dragičević i Dinko Sardelić, za najmlađe se pobrinuo Loop Cirrkus, a za osvježenje učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Prelog te Vinska kuća Dvanajščak Kozol

U Noć muzeja 2020. uključio se i Grad Prelog, zajedno sa svojim Muzejom Croata insulanus Grada Preloga. Jubilarna, 15. Noć muzeja, u Hrvatskoj, istaknula je dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880.godine.

U Prelogu je Muzej Croata insulanus Grada Preloga, zajedno sa Turistčkom zajednicom Grada Preloga, pripremio bogat i raznovrstan program. Noć muzeja u Prelogu, prigodnim su riječima, u pratnji Zrinske garde Čakovec, otvorili gradonačelnik Ljubomir Kolarek, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec te kustosica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak. U izložbi pripremljenoj u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus moglo se pročitati o životima priločkih velikana, zapisanih na spomen ploči, koja se nalazi na zidu Crkve sv. Jakoba u Prelogu.

>> POSJETITELJI SU ODUŠEVLJENI Grad Prelog se uključio u manifestaciju “Noć muzeja”

Tako su, i u Noći muzeja, svoje mjesto našli Venancije Glavina, teolog i leksikograf, Štefan Foxy, župnik i pisac, Stjepan Mlinarić, kanonik i preporoditelj, Dragutin Antolek Orešek, zastupnik u Hrvatskom saboru, Franjo Glad, humoristički pisac i orguljaš, Franjo Perčić, kateheta i publicist, dr. Dominik Premuš, pomoćni biskup zagrebački i pisac, Ignac Rodić, svećenik i generalni vikar za Međimurje, dr. Ivo Kečkeš, liječnik i prosvjetitelj, Kalman Mesarić, književnik i dramaturg, Ivan Glavina, pučki pisac, Miroslav Milinović, književnik te Milivoj Slaviček, književnik.

U “školskom satu” svoja su sjećanja na školovanje u Prelogu, uz komentare brojnih aktualnih događanja i činjenica iz povijesti školstva, iznijeli ugledni znanstvenici i sveučilišni profesori, porijeklom iz Preloga, dr. sc. Darinka KišNovak te prof.dr.sc. Đuro Blažeka.

Kao dio stalnog postava, mogla se razgledati Etno zbirka Petra Horvata, zatim dio zbirke karikatura Ivana Haramije Hansa, a na prvom katu Muzeja Croata insulanus mogla se razgledati izložba slika Dijane Nazor “Skrivene slikarske tajne”. Dijana Nazor, profesorica likovne kulture i viša konzervatorica-restauratorica na Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, već se više godina bavi iznimno intrigantnim i korisnim znanstvenim područjem i temom “Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivog”, na čemu je obranila doktorsku disertaciju na ALU u Zagrebu.

Na nekoliko izložbi do sada, koje su 2016. bile umjetnički dio doktorskog rada, slikarica je prezentirala djela u akrilu koja funkcioniraju u dva sloja vidljive i nevidljive stvarnosti. Na prvoj se vide slike u maniri kolorističke apstrakcije, a u donjem nevidljivom sloju slike – koji je vidljiv samo infracrvenom kamerom – postoji potpuno druga crno/bijela slika s novim motivom, pretežno portretima istaknutih europskih umjetnika, motivom anđela, citatima filozofa i umjetnika, ali i dva autoričina portreta. O autorici i izložbi je govorila Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka.

U Knjižnici i čitaonici grada Preloga bila su predstavljena dva projekta. “Zato čitaj!” ime je projekta kojeg su pod mentorstvom profesorica Mirela Petković i Tanje Gregur, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja, 2019. godine proveli učenici Srednje škole Prelog Klaudija Zvonarek, Benjamin Radiković, Neven Ovčar i Kristian Kolar.

Izložba fotografija “Knjiga živi” nastala je početkom 2019. godine radom članova Foto grupe “Fijolica” Osnovne škole Prelog. Učenici u svojim djelima vizualno promišljaju o čitanju te o samim knjigama i njihovom “tajnom” životu kojeg vode na policama knjižnice, a koji se transformira u rukama čitača. Foto grupa djeluje u Osnovnoj školi Prelog pod iskusnim mentorstvom učitelja Silvia Benča. Autori fotografija su: Ana Hošnjak, Emili Novak, Fran Petković, Greta Blagus, Ivona Zvonarek, Lana Posavec, Lara Obadić, Marija Purić, Marina Dolenec, Matej Novak i Nika Naranđa.

U glazbenom programu sudjelovali su Scifidelity Orchestra, Irma Dragičević i Dinko Sardelić, za najmlađe se pobrinuo Loop Cirrkus, a za osvježenje učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Prelog te Vinska kuća Dvanajščak Kozol, sa vrhunskim međimurskim vinima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije