Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
FOTO: EU daje nepovratnih 14,7 milijuna eura za projekt u Draškovcu

FOTO: EU daje nepovratnih 14,7 milijuna eura za projekt u Draškovcu

344514901vipro29954763 Fotogalerija

U petak 8. travnja 2016. godine, predstavnici Grada Preloga i tvrtke AAT Geothermae održali su radni sastanak s predstavnicima Europske investicijske banke s temom izgradnje geotermalne energane u Draškovcu.

Istog je dana prigodnom svečanošću u Draškovcu službeno započeli radovi na izgradnji prve hrvatske hibridne geotermalne energane, za što je Europska komisija tvrtki AAT Geothermae 2014. nepovratno dodijelila 14,7 milijuna eura. Svečanosti povodom obilježavanja početka radova prisustvovali su zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode dr. sc. Mario Šiljeg te zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema riječima voditelja projekta Danijela Kušića, projekt primjenjuje najmoderniju inovativnu tehnologiju u proizvodnji energije iz geotermalnih izvora, što u konačnici znači čistu, zelenu energiju. Izgradnja hibridne geotermalne energane, s instaliranom snagom od 18,1 megavat električne i 89 megavata toplinske energije, prvi je korak u ostvarenju šireg projekta u Draškovcu. Energana će služiti za izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa, stakleničku proizvodnju i distribuciju toplinske energije.

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek vjeruje da će investicija dodatno pridonijeti uspješnome preloškom gospodarstvu. Izgradnjom termi potaknut će se dodatno zapošljavanje, OPG-ovi će imat blisko tržište za svoje proizvode, a uspjet će se zadržati i liječnike koji sada u velikom broju napuštaju Hrvatsku, rekao je Kolarek, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt zaživjeti za nekoliko godina.

Dodao je kako Prelog već ima iskustva s pionirskim radom u zbrinjavanju otpada pa vjeruje i u uspjeh s geotermalnom energijom. Govoreći o značenju tog kompleksa za Donje Međimurje, gradonačelnik Kolarek je istaknuo da će svi stanovnici imati pristup novom sustavu grijanja koji će biti zeleniji i jefiniji od dosadašnjih. Vrijednost investicije je 75 milijuna eura, a prva faza - izgradnja energane bit će gotova do kraja godine, javlja Prelog.hr.

>>> Draškovec: Za 14,7 milijuna eura gradi se prva hibridna geotermalna energana

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci