PRELOG

DRAVA – RIJEKA KOJA SPAJA U Prelogu otvorena izložba ‘Filigran Drave’ Kristine Pongrac

Središnja tema izložbe je Drava kao rijeka koja povezuje povijest i sadašnjost, odražavajući ovogodišnju temu Dana europske baštine 'Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže'

U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga danas, 25. listopada svečano je otvorena izložba „Filigran Drave“ autorice Kristine Pongrac, multimedijalne umjetnice iz Donje Dubrave. Izložba, postavljena povodom Dana europske baštine, prikazuje kroz tehniku foto-kolaža život uz rijeku Dravu, donoseći priče iz prošlih vremena, kada je Drava bila središte života zajednice.

Stare fotografije i zaboravljene priče

Izložba se nalazi u prolazu kod Knjižnice, gdje će biti izložena do kraja godine. Središnja tema izložbe je Drava kao rijeka koja povezuje povijest i sadašnjost, odražavajući ovogodišnju temu Dana europske baštine „Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže“. Dani europske baštine, koji su pokrenuti 1985. godine u suradnji Europske unije i Vijeća Europe, omogućuju građanima pristup kulturnoj baštini kroz izložbe i spomenike koji su inače zatvoreni za javnost. Ove godine, diljem Hrvatske, u manifestaciji sudjeluje čak 66 naselja s ukupno 133 događanja koje organizira 140 različitih ustanova.

Kristina Pongrac, koja živi uz Dravu u Donjoj Dubravi i već više od desetljeća aktivno djeluje na području ekologije, kroz izložbu ističe ljepotu i povijesnu važnost rijeke. „Ova izložba predstavlja nostalgiju za vremenima kada je život bio usmjeren na rijeku – kada se koristila kao važni prometni pravac i kada su ljudi od nje živjeli. Željela sam starim fotografijama i zaboravljenim pričama o Dravi dati novi kontekst”, predstavila je Kristina Pongrac svoj umjetnički rad.

Povezivanje prošlosti i sadašnjosti kroz Dravu

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, Maja Lesinger, istaknula je kako su ideju za izložbu dobili želeći „dovesti Dravu u grad“. „Drava je za nas važna na mnoge načine – ekološki, gospodarski, kao dio našeg okoliša, ali i za slobodno vrijeme,“ navela je. Maja Lesinger napomenula je i da se uz izložbu izdala publikacija s tekstovima građana koji opisuju vlastita sjećanja i povezanost s rijekom Dravom ili pak vlastite istraživačke radove.

Gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, podijelio je s okupljenima svoja sjećanja na Dravu, sjećanja iz djetinjstva te o odlasku na kupanje na Dravu. „Ova izložba donosi bogatstvo priča koje povezuju generacije Preložana i našu povijest,“ zaključio je gradonačelnik Kolarek.

Drava kao dio kulturnih ruta Europe

Izložba i prateća publikacija realizirane su u sklopu europskog projekta E-ROUTES, koji istražuje povijesne komunikacijske pravce i moderne prometnice, kroz temu kulturnih pejzaža i ruta. Projekt vodi Bibliotekarsko društvo Srbije u suradnji s partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a cilj mu je kroz interkulturalni dijalog povezati različite zajednice Europe. Dr. sc. Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS-a Hrvatska, pojasnila je da Drava kroz povijest spaja narode i kulture, nadilazeći granice prostora i vremena. „Putne rute o kojima govorimo su više od puteva; one su mostovi između prošlosti i sadašnjosti.“

Izložba „Filigran Drave“ poziva posjetitelje da kroz foto-kolaže otkriju bogatstvo i važnost Drave u životu zajednice, proslavljajući europsku kulturnu baštinu i veze koje nas spajaju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije