PRELOG NA VRHU

NAJBOLJI Prelog na vrhu liste gradova u Hrvatskoj prema stopi odvojeno prikupljenog otpada

Prelog, Koprivnica, Osijek, Buzet, Mursko Središće, Slavonski Brod, Ludbreg, Krk i Križevci jedinih je devet gradova u Hrvatskoj koji su u prošloj godini uspjeli premašiti stopu od 50 posto

Najbolji sustav unutar Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. i svakako odgovorni građani najzaslužniji su što je Prelog na vrhu liste gradova u Hrvatskoj prema stopi odvojeno prikupljenog otpada. Jedinice lokalne samouprave okupljene oko GKP Pre-kom d.o.o. i dalje su vodeće u odvajanju ali i u obradi korisnog otpada te drže vodeća mjesta u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska se pred EU obvezala kako će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, a do kraja 2022. stopa odvajanja trebala je premašiti 60 posto. U 2023. godini na razini države dostigli smo stopu od 48 posto, a prosječna stopa odvojeno prikupljenog otpada na razini gradova je tek 25,6 posto.

Prelog, Koprivnica, Osijek, Buzet, Mursko Središće, Slavonski Brod, Ludbreg, Krk i Križevci jedinih je devet gradova u Hrvatskoj koji su u prošloj godini uspjeli premašiti stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, pokazuju ovih dana objavljeni podaci Ministarstva zaštite okoliša o odvojeno prikupljenog otpadu, odnosno Izvješće o komunalnom otpadu za 2023. Dvostruko je to više gradova u odnosu na 2022. godinu u kojoj su ovaj cilj bila ispunila tek četiri grada – Prelog, Krk, Križevci i Osijek.

Na razini države, navodi se u izvješću Ministarstva zaštite okoliša, dosegnuli smo stopu od 48 posto odvojeno prikupljenog otpada. Sitan je to napredak u odnosu na 2022. koju smo završili na stopi od 46 posto. Podsjetimo, Hrvatska se pred EU obvezala kako će do 2020. godine odvojeno prikupljati polovicu otpada, a do kraja 2022. čak 60 posto.

Ovaj cilj za sad, pak, ispunjavaju jedino Prelog koji je u prošloj godini dosegnuo stopu od 66,9 posto odvojeno prikupljenog otpada te Koprivnica koja je na 60,1 posto. Tu su, dalje, Osijek sa stopom od 57,6 posto, Buzet sa 56,1 posto, Mursko Središće sa stopom od 54,9 posto, Slavonski Brod sa stopom od 54,7 posto, Ludbreg sa 52,2 posto, Krk sa 51,2 posto te Križevci sa 50,6 posto.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije