vrijedna nagrada

PRELOG Gradonačelnik Kolarek primio Alojzija Sobočanca, dobitnika Zlatne kune za životno djelo

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek priredio je primanje za Alojzija Sobočanca, dobitnika ovogodišnje nagrade Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore.

Kako je navedeno prilikom 28. svečane dodjele nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, održane prošlog tjedna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zlatnu kunu za životno djelo primio je Alojzije Sobočanec, koji je bogatu profesionalnu karijeru punih 50 godina gradio kao čelnik čakovečke tvrtke Međimurjeplet, a poduzetničku odvažnost potvrdio je osnivanjem tvrtki PANA i PANA Windows.

Uz gradonačelnika Kolareka, Alojziju Sobočancu čestitali su, također ugledni gospodarstvenici Alojzije Šestan i Đuro Bel te župnik iz Preloga Antun Hoblaj, a gradonačelnik je u čestitci istakao: “U životu imate dvije mogućnosti: pronalaziti izgovore ili činiti promjene. Jasno je koja vas opcija vodi ostvarenju snova.” Čestitam Vam što već više od pedeset godina činite promjene i mijenjate svijet i ljude oko sebe. Čestitam Vam na izuzetnom priznanju Hrvatske gospodarske komore, Zlatnoj kuni za životno djelo. Nadam se da ćete svojim iskustvom i znanjem i dalje biti jedan od važnih kotačića međimurskog gospodarstva“.

Rođen u Cirkovljanu 1941., Alojzije Sobočanec karijeru je vezao uz svoj zavičaj, punih 50 godina kao čelnik tvrtke Međimurjeplet iz Čakovca. Nakon studija ekonomije na Sveučilištu u Zagrebu, prva radna iskustva sječe u Varteksu. U Varteksu postaje licencirani komercijalist vanjske trgovine. 1968. prelazi u Međimurjeplet, u to doba jednu od najsnažnijih tvornica u području domaće pletarske industrije. Paralelno radi sa svojim stručnim suradnicima na tada inovativnim tehnologijama poliesterskih folija za industrijsku ambalažu, proizvodnji audio i video kazeta te magnetskih traka. U desetak godina sagrađene su nove tvornice u Kotoribi, Donjem Vidovcu i Prelogu te je od početnih 300, tvrtka narasla na preko 1100 zaposlenika. Bila je lider na ex – jugoslavenskom tržištu, sa 50% izvoza. 1991. godine dolazi do dezintegracije tvrtke, poslovne jedinice se izdvajaju, a Međimurjeplet izrađuje samo pletene proizvode od prirodnih materijala i na rubu je stečaja. Pod vodstvom Alojzija Sobočanca provedeno je cjelovito vlasničko, organizacijsko i operativno restrukturiranje poslovanja pa je u narednih desetak godina Međimujeplet ostvario snažnu ekspanziju. 1993. godine izgrađen je državni granični prijelaz Goričan i terminal te se šire i otpremnički poslovi. 2002. godine kupljena je tvornica drvenih prozora i vrata u Čakovcu, a 2005. tvornica parketa iz Turopolja.

Nastale su tako tvrtke PANA i PANA Windows koje su u vrlo kratkom roku postale vodeće u branši. 2013. godine izgrađeno je kogeneracijsko postrojenje s proizvodnjom 1 MW električne energije i 4.7 MW toplinske energije. 2019. godine zajedno s tvornicom Weitzer – parketi iz Austrije i investicijom od 10 milijuna eura, gradi jednu od najmodernijih tvornica višeslojnih parketa, kapaciteta 900.000 m2. Kombinirajući menadžerska znanja i poduzetničku odvažnost, Alojzije Sobočanec dao je nemjerljiv doprinos reindustrijalizaciji hrvatskog gospodstava u području drvnog klastera.

Dobitnik je brojnih priznanja Hrvatske gospodarske komore, CROMA – e, Zavoda za poslovna istraživanja. 2010. godine nagrađen je Nagradom Zrinski Međimurske županije i Nagradom za životno djelo Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije, a 2016. godine predsjednica Republike Hrvatske predala mu je odlikovanje „Red hrvatskog pletera“. Bio je dugogodišnji predsjednik Zrinske garde Čakovec, predsjednik Ženskog rukometnog kluba Čakovec, Nogometnog kluba Čakovec, Šahovskog kluba Međimurje, Društva ekonomista Čakovec te član Izvršnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije