glazbena poslastica

NE PROPUSTITE Prelog i župna crkva sv. Jakoba i ove su godine dio programa Varaždinskih baroknih večeri

Prelog i župna crkva sv. Jakoba ap.st. i ove su godine dio programa Varaždinskih baroknih večeri

 Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje.

Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnost – autentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Ove godine, od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice.

Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

U Prelogu će se ove godine, u nedjelju 22. rujna, s početkom u 20 sati predstaviti Iberian Ensemble kojeg čine Alexandre Andrade, barokna flauta, David Cruz, barokni violončelo, Ivan Oliveira, teorba i barokna gitara. Projekt Iberian Ensemble osmislio je 2013. godine Alexandre Andrade.

Cilj je povezati muzikološka istraživanja i izvođenje iberijske instrumentalne glazbe 18. stoljeća. U svijet instrumenata rane glazbe također nastoji uključiti mlade glazbenike poticanjem kontakta i učenja. Polazeći od barokne flaute (traversa) i uključujući druge instrumente – baroknu obou, barokni fagot, šalmaj, baroknu violinu, a uz pratnju čembala, baroknog violončela, viole da gambe i barokne lutnje, Iberian Ensemble ima različite sastave, uvijek povezane s repertoarom koji će izvoditi.

Stilističko bogatstvo repertoara iberijskog i talijanskog baroka te njihove veze s Brazilom, a polazeći od povijesno informirane interpretacije, predstavljaju izazove s kojima se susreću svi elementi ovog projekta. Od svog osnutka, Iberian Ensemble djeluje bez prekida, surađujući s lokalnim vlastima, udrugama, sveučilištima, glazbenim akademijama i konzervatorijima, muzejima, festivalima i kulturnim institucijama u Portugalu, Španjolskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Brazilu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije