glazbena poslastica

FOTO Dom kulture Grada Preloga u župnoj crkvi sv. Jakoba ugostio Zagrebačke soliste

U organizaciji Doma kulture Grada Preloga, u nedjelju 8. rujna, sjajan koncert održali su, u Župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu, Zagrebački solisti

 Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom gotovo sedam desetljeća, pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, a s njima redovito nastupaju najveći solisti svoga vremena. Zagrebački solisti, uz koncerte svoje stalne sezone, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, priređuju i niz koncertnih gostovanja, a ove se godine Prelog našao već na početku koncertne sezone, koja uključuju niz gradova širom Hrvatske i inozemstva.

Koncert je bio sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te je ovo bio treći koncert u sklopu programa Javne potrebe u kulturi Republike Hrvatske u 2024. godine u organizaciji Doma kulture Grada Preloga.

Na programu koncerta našla su se djela Arcangelo Corelli: Concerto grosso u D-duru, op. 6, br. 4, Bruno Bjelinski: Šest invencija za gudače – Plaisanteries, Giacomo Puccini: Krizanteme, Ottorino Respighi: Stare pjesme i plesovi, br. 3.

Bio je to koncert najkvalitetnijih umjetnika, kombinacija orkestralnih solista i vođa dionica s višegodišnjim iskustvom, pod vodstvom maestra svjetskog glasa Sretana Krstića, koji je svojim iskustvom sa lakoćom i profesionalnošću, vodio skladbe u razdoblju od baroka do novijeg doba, glazbenim svijetom do duša slušatelja.

Punina zvuka gudačih instrumenata, velikih dinamičkih opsega od najtišeg piannisima do raskošnog fortissimo, dirnula je vrlo emotivno svakog slušatelja. A umjetnici, svirači, pratili su razvoj situacije u stopu sa velikim maestrom. Bio je to sjajan, kompletan, zaokružen glazbeni doživljaj u Prelogu, koji će se u glazbenom svijetu dugo pamtiti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije