CIRKOVLJANSKO MORE

CIRKOVLJAN Bi li graba mogla postati legalno kupalište?

Iako nikad službeno nije postala kupalište te je u njoj zapravo i zabranjeno kupanje, šljunčara kod Cirkovljana desetljećima je omiljeno mjesto za osvježenje brojnih stanovnika spomenutog kraja, ali i drugih namjernika

Najviše ih je naravno tijekom vikenda, no premda smo cirkovljansku šoder grabu obišli za radnog dana, nešto prije podneva, i u tom vremenu, naišli smo na nekoliko kupača.

– Ljepše je nego na moru, a voda je sigurno čišća nego negdje na bazenima kad stalno iz podzemlja dotiče svježa, kratak je i jasan bio Matija Škribulja iz Palinovca. Očekivalo bi se da je često na kupanju u Cirkovljanu, no, kaže: -Prvi puta sam u životu ovdje.

Ima, pojašnjava, problema s kukom, a dok čeka poziv za rehabilitaciju u toplicama, stvar je sam uzeo u svoje ruke. Plivanje mu godi te se odlučio na kupanje upravo u šljunčari. S druge strane, umirovljenom informatičaru, Šenkovčaninu Valentinu Granatiru cirkovljansko more, stalno je odredište.

-Tu sam skoro svaki dan. Ove sam se godine prvi puta ovdje okupao već osmog travnja, pa ponovno 10 dana kasnije. Tada je temperatura vode bila 19,4 Celzijeva stupnja, precizan je Granatir. Sa sobom na kupanje nosi termometar čiji nam je rad odmah demonstrirao. Temperatura zraka bila je nešto niža od 28, a vode skoro 29 stupnjeva.

-Ako bude i dalje toplo, za par dana bude i prek 30. Inače šteta što se ovo područje bolje ne iskoristi. U drugim državama ovo bi bilo pravo kupalište. Ne treba ništa betonirati. Od drva se može napraviti mini kafić pa čak i bungalovi. Pogledajte ovu stazicu. To su nešto počeli graditi devedesetih godina pa je stalo. Ali, i o tome što sam rekao treba promisliti.

Možda ne bi bilo ovako lijepo, divlje, da se radi bilo kakav zahvat, smatra Granatir. Za svojih boravaka na šljunčari, nastavlja, naišao je i na strane turiste. -Bilo je slučajeva da su na kupanje došli gosti nedalekog preloškog hotela, a susreo sam i kamiondžije iz Rumunjske koji su pauzu iskoristili da se bučnu, otkriva nam. Spomenimo i da se na šljunčari već godinama, i to upravo krajem kolovoza, održava i jedna službena, sportska manifestacija – plivački dio Divljeg triatlona Prelog.

A kad je riječ o ljetu i kupanju, podsjetimo i da je prilikom otvaranja zapadnog dijela sportsko rekreacijske zone Marina Prelog, gradonačelnik Ljubomir Kolarek najavio da će, u dogovoru s Hrvatskom elektroprivredom kao vlasnikom prostora, na spomenutoj lokaciji dio obale biti uređen u plažu. Preloško područje tako će u budućnosti možda imati i službeno, legalno kupalište.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3617

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije