ROKOVO U MEĐIMURJU

DRAŠKOVEC ‘Sveti Rok, zaštitniče Međimurja, moli za nas!’

Sveti Rok porijeklom je iz Montpelliera i živio je u 14. stoljeću, a život je posvetio pomaganju siromašnima i bolesnima

Danas, 16. kolovoza slavi se kršćanski svetac sveti Rok. Ovaj svetac porijeklom iz Montpelliera živio je u 14. stoljeću, a život je posvetio pomaganju siromašnima i bolesnima.

Legenda kaže kako je i sam na svojim putovanjima zaražen kugom te su ga mještani talijanskog gradića Piacenza prognali u šumu gdje mu je kruh nosio i rane liječio – pas.

Stoga ga brojni umjetnici prikazuju na slikama i u kipu kao sveca koji drži hodočasnički štap i u čijem je društvu pas. Sveti Rok zaštitnik je od zaraznih bolesti, zaštitnik je hodočasnika, ali i kirurga, dermatologa i ljekarnika. 

Sveti Rok u 18. stoljeću spasio Međimurje od stočne kuge

U Draškovcu proslava svetog Roka ima posebno značenje. Naime, kada je u 18. stoljeću Međimurjem vladala stočna kuga, grof Althan se zavjetovao svetom Roku da će izgraditi crkvu posvećenu njemu ako se Međimurje oslobodi bolesti. Tako je i bilo.

Prije 264 godine grof Althan dao je zavjet svetom Roku, prije 245 godina izgrađena je zavjetna crkva svetog Roka u Draškovcu, a prije 235 godina osnovana je Župa svetog Roka u Draškovcu. Kako je sveti Rok spasio Međimurje od stočne kuge, smatra se zaštitnikom cijelog Međimurja.

Brojni vjernici u današnje doba hodočaste 16. kolovoza upravo u Draškovec kako bi dali svoj zavjet i slavili svetog Roka. 

Varaždinski biskup Bože Radoš održao hodočasničku svetu misu

Kada je danas velika povorka mještana i hodočasnika stigla na župni dvor u Draškovcu, na oltar je došao varaždinski biskup, monsinjor Bože Radoš koji je i održao hodočasničku svetu misu.

Brojni uzvanici i mještani poslušali su svetu misu i zajedno proslavili kršćanskog sveca čija važnost se posljednjih godina, uslijed pandemije koronavirusa, samo pojačala.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije