misna slavlja

ČEHOVEC Mještani će uskoro obilježiti blagdan sv. Roka-zaštitnika mjesta

Uz Draškovec, blagdan sv. Roka, kao zaštitnika svog mjesta, obilježavaju i mještani Čehovca

Naselja Prelog, Otok i Cirkovljan dio su Župe sv. Jakoba ap.st. iz Preloga, naselja Draškovec, Čukovec, Hemuševec i Oporovec dio su Župe sv. Roka iz Draškovca, dok naselje Čehovec, odnosno njegovi vjernici, pripada Župi Sveti Juraj u Trnju.

Čehovec, je 1789. potpao pod župu Sv. Juraj u Trnju, a povijesni zapisi spominju da se u Čehovcu 1822. gradi kapela koja još nije dovršena. Dvadeset godina kasnije spominje se da se u kapeli nalazi jedan oltar sv. Roka i da vjernici uzdržavaju kapelu. Kapela je bila obnovljena 1845./46. kada je bila pregrađena i povećana. Nepoznati slikar iz Varaždina tada je obojao oltar i naslikao dvije slike. Kupljeno je bilo šest svijećnjaka.

Zvono je nabavljeno 1849., a novi ciborij 1860. godine Orgulje su popravljene 1860./61. godine Drugo zvono kupljeno je 1862. godine Novi svod (bolta) u kapeli podignut je 1870. jer je stari svod već bio ruševan. Sagradio ga je Mihael Steinklauber. Dva nova oltara sv. Roka i sv. Florijana podignuta su 1892., a propovjedaonica 1893. godine.

Novi tarac s lijepim keramičkim pločica­ma bio je postavljen 1914. jer je stari tarac od pješčanog kamena bio već vrlo trošan. Novi prozori od obojenog stakla umetnuti su 1915., a posao je izveo majstor Škarda iz Brna u Češkoj. Prozor kraj glavnog oltara koji prikazuje sv. Roka kako liječi bolesnike „tako je lijepo izrađen da se malo takovih može na­ći, osobito glede prikazanog žarkog sunčanog svjetla” s ponosom je zabilježio kroničar.

Uz redovita misna slavlja, 18. kolovoza uz mjesno će se proštenje u Čehovcu, organizirati i druženje svih mještana, u organizaciji lokalnih udruga. Biti će ovo i prilika da se Čehovec oprosti sa dugogodišnjim župnikom Župe Sveti Juraj u Trnju Darkom Kelemenićem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije