PRIČE S KLUPICE

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Iva Kožnjak: Najsimpatičnije su priče kako je baka upoznala djeda

Danas, 29. lipnja, posjetili smo otvorenje izložbe “Priče s klupice” koja će se moći razgledati kroz cijelo ljeto na Marini Prelog

Danas, 29. lipnja, posjetili smo otvorenje izložbe “Priče s klupice” koja će se moći razgledati kroz cijelo ljeto na Marini Prelog.

Autorice izložbe su Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja Croata Insulanus Grada Preloga, te stručna suradnica Tajana Štefok, koje su i same prikupljale priče među članovima Udruge umirovljenika Prelog te žiteljima Doma za starije i nemoćne osobe Mesmar u Prelogu.

No, o čemu se zapravo radi u “Pričama s klupice”?

Inspiracija stari međimurski običaj

“Inspiracija za ovu izložbu bila je nekadašnji međimurski običaj skupljanja cijelog susjedstva na klupici ispred kuće. Nekada su se klupice stavljale ispred kuća i tu se odvijao društveni život. To je bila nekadašnji Facebook. Tu se raspravljalo o svakodnevnici, običajima, tradiciji koja se prenosila s generacije na generaciju. Na ulici, ispred kuća boravile sve generacije i mlađi su učili od starijih.

Okupljalo bi se svaku večer, ne samo svetkom i petkom. Izložba ističe važnost očuvanja kulturnog identiteta i nasljeđa Preloga kroz priče i sjećanja njegovih starijih stanovnika”, otkrila nam je Iva Kožnjak, koja je istaknula kako se skupljanjem priča htjelo uključiti ranjive skupine u društveni život Grada Preloga, da se osjećaju bolje i da se osvijeste da još uvijek mogu pružiti mnogo našoj zajednici. Kazivalo se o tradiciji, običajima, svadbama, svakodnevnom životu, školovanju, ali i o vezama i upoznavanjima.

Najljepše su priče o rađanju ljubavi

Na naš upit koje su priče bile najupečatljivije prilikom intervjuiranja kazivača, Iva nam s osmijehom na licu odgovara: “To su priče o upoznavanjima i rađanjima ljubavi. Prije su se partneri upoznavali na društvenim događanjima kao što je čehara, zatim ispred crkve, na ulici. Sjećam se jedne simpatične priče gdje je djevojka hodala po ulici i privukla je pažnju mladića koji se vozio na motoru. On je odmah stao i rekao: ‘Ti se meni vidiš’. Pozvao ju je na šetnju i rodila se ljubav.”

Pričajte sa starijima

“Mlađim je generacijama takvo kazivanje zanimljivo jer su priče za njih neobične, jer se tako više ne živi i razmišlja. Danas smo povezani tehnologijom, dok su prije ljudi komunicirali uživo, oči u oči. Zato bih savjetovala mladima da pričaju sa svojim bakama, djedovima, prabakama i pradjedovima – neka nastave tradiciju”, poručila je Iva Kožnjak našim čitateljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije