duo varga

PRELOG Nadia Varga Morić i Zita Draušnik održale koncert u Domu kulture

Petak, 14. lipnja, bio je u Domu kulture Grada Preloga rezerviran za nastup sjajnih glazbenica, koje čine Duo Varga violončelistice Zita Draušnik i Nadie Varga Modrić na klaviru

Koncert je održan u organizaciji Doma kulture Grada Preloga i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a sve u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske.

Koncert je započeo Mozartovom Sonatom za violinu i klavir u G-duru (u obradi V. Dešpalja za violončelo i klavir). Lirična sonata, sa pjevnim temama smatrana je najromantičnijom skladbom u Mozartovom opusu.

U djelima hrvatske skladateljice Dore Pejačević bila je izražena sfera salonske glazbe sa vrlo profinjenim dinamičkim, glazbenim tehnikama. Vrlo često izvodivo i nagrađivano djelo Dimitrija Šostakovića, smatra se najromantičnijom u opusu, otvorena vrata u svijet njegove duše. Nastalo je u periodu krize u obiteljskom životu skladatelja.

Na programu se našla i skladba Ladislava Varge, ukrašena međimurskim pjesama koje griju srca. Koncert je završio skladbom austrijskog skladatelja Davida Poppera, značajnim violončelistom, virtuozom 19. stoljeća, njegovim najpopularnijim Koncertnim polonezom op. 14. Skladba je to koja je prožeta strašću i virtuoznošću. Umjetnice su ovu glazbenu večer ispunile ljepotom svog izričaja, lakoćom slušanja i dobrom energijom koju su posjetitelji mogli osjetiti.

Nadia Varga Modrić

Klavir uči od svoje pete godine kod majke, a kasnije u klasi prof. Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin. Laureatkinja je državnih natjecanja HDGPP, međunarodnog natjecanja “Etide I skale”, natjecanja komornih sastava u klavirskom duu te finalistica natjecanja “EPTA”, 1999. godine.

Magistrirala je studij glasovira u Grazu na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u klasi prof. Eike Strauba. Usavršavala se kod istaknutih klavirskih pedagoga za komornu glazbu: Jurice Muraija, Laszla Baranyaja, Erike Freser, Michaela Geesa, Chia Chou (Trio “Parnassus”), Stacey Bartsch…Kao solist, korepetitor i komorni glazbenik, nastupala je diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka, Liechtenstein, Švicarska…).

Radila je kao službeni korepetitor na majstorskim tečajevima profesora Rudolfa Leopolda (Austrija), Gerharda Mantela (Njemačka) i Valtera Dešpalja (Hrvatska), službeni korepetitor natjecanja “Rudolf Matz” I natjecanja Papandopulo te natjecanja Antonio Janigro. Snimala je za HRT i ORF. Bila je stipendistica fondacije “Musik and Jugend”. Nastupala je uz Simfonijski orkestar HRT-a u Hrvatski komorni orkestar. U duetu sa Zitom Draušnik nastupila je na Osorskim glazbenim večerima, festival “Sommets Musicaux de Gstaad” u Ženevi, Rapskim glaszvenim večerima… Duo je dobitnik nagrade Darko Lukić i nagrade Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sezoni 2010./2011. Radi kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Zita Draušnik

Počela je učiti violončelo sa šest godina u Glazbenoj školi u Varaždinu u razredu Darija Milkovića, a nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Valtera Dešpalja. Laureatkinja je brojnih međunarodnih violončelističkih natjecanja kao što su radijsko natjecanje za mlade glazbenike Concertino Praga, natjecanje David Popper u Budumpešti, natjecanje u austrijskom Liezenu natjecanje Alpe – Adria u talijanskoj Goriziji te Hrvatsko državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u Rijeci. Veliki uspjeh postigla je drugom nagradom na međunarodnom natjecanju Jojannes Brahms održanom u austrijskom Pörtschachu 2007. godine. Te iste godine na tom je natjecanju osvojila i posebnu nagradu – recital na festival Sommets Musicaux de Gstaad u Ženevi.

Solistički je nastupila uz Sjevernočešku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar i Hrvatski komorni orkestar. Održala je mnoge koncerte diljem Hrvatske i ionozemstva (Austija, Švicarska, Slovenija, Češka, Italija, Njemačka, Francuska,Dnska, Nizozemska i Rusija). Dva puta je predstavljala Hrvatsku na koncertima u Moskvi u sklopu Međunarodnog dobrotvornog fonda Vladimir Spivakov.

Na međunarodnom festival Holland Music Sessions 2008. Godine bila je jedna od izabranih mladih glazbenika koji su se javnosti predstavljali nizom koncerata pod nazivom New Masters on Tour u prestižnim europskim centrima kao što su Dr. Anton Philipszaal u Den Haagu, amsterdamski Concertgecouw i drugi. Godine 2006. Predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju u Beču.

Dobitnica je Top stipendije za 2007. godinu i stipendistica je zaklade Musik und Jugend. Pohađala je brojne seminare i radila s mnogim afirmiranim violončelistima poput Davida Geringasa, Fransa Helmersona i Heinricha Schiffa. 2008. godine primila je Rektorovu nagradu i diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja.

Studij je nastavila u klasi Reinharda Latzka na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Beču gdje je 2013. godine magistrirala s odličnim. Za vrijeme studija dodijeljena joj je stipendija Josef Windisch kao najboljem student gudačkog odjela. Od 2010. do 2014., članica je orkestra Narodne opere u Beču. U duetu s Nadiom Varga Modrić dobitnica je nagrade Darko Lukić i nagrade Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 2010/2011 godine.

Od 2015. Do 2018. godine mentorica je dionice violočela u orkestralnom kampu Camp Styria u Austriji. Od 2015. godine je stalni član Zagrebačke filharmonije, a od 2017. Zamjenica je vođe violončela. Članica je Hrvatskog gudačkog kvarteta s kojim je snimila opus Stjepana Šuleka za taj sastav. Od 2018. godine predaje kolegij Komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije