prelog

UOČI CVJETNICE U crkvi sv. Jakoba održat će se Korizmeni koncert

Korizmeni koncert u crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu, ove će godine održati Zbor mladih Varaždinske biskupije

Koncert pod nazivom „O, pođi, dušo, na Božji put“, održat će se u uoči blagdana Cvjetnice, Nedjelje Muke Gospodnje, u subotu 23. ožujka, s početkom u 19 sati. Zboru mladih Varaždinske biskupije na koncertu u Prelogu, pridružit će se i Višeslav Jaklin na orguljama.

Zbor mladih Varaždinske biskupije osnovan je u rujnu 2005. godine uslijed sve učestalijih susreta, molitava i misa s mladima na biskupijskoj razini. Inicijatori osnivanja Zbora mladih na biskupijskoj razini bili su vlč. Damjan Koren (tadašnji predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral mladih) te njegovi suradnici Ivan Malbašić (ujedno i prvi voditelj Zbora) i Marta Kranjčec (prva asistentica voditelja Zbora), koji su uvidjeli da bi bilo dobro mlade vjernike, koji već pjevaju u svojim župnim zajednicama, okupiti i angažirati da pjevaju i na biskupijskim susretima mladih.

Ovu osnovnu svrhu Zbor upotpunjuje godišnjim koncertom, izdavanjem notnih materijala, karitativnim djelovanjem i ostalim aktivnostima. Svojim sudjelovanjem u Zboru mladi stječu iskustvo pjevanja u velikom zboru, a stečeno iskustvo mogu primijeniti i u svojoj župnoj zajednici. Uz pjevanje i konkretno organiziranje rada Zbora, naglasak se također stavlja na svjedočenje i življenje Evanđelja u vlastitom životu. Od osnivanja pa sve do danas Zbor djeluje u okviru biskupijskog Ureda za pastoral mladih. Sadašnji voditelj Zbora je Damijan Turković, a duhovnik Zbora vlč. Marko Domiter.

Višeslav Jaklin je povjerenik Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije te katedralni orguljaš, a magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu.

Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. do 2008. godine bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. godine postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje sa Grazer Kapellknaben, s orkestrom Capella Calliope iz Graza, s Grazer Choralscholom, s Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Više puta je nastupao u sinfonijskom orkestru iz Graza, te je često snimao za ORF.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije