POTPISAN UGOVOR

Novih 373 tisuće kuna Gradu Prelogu za projekt Zlatne godine

Ovim projektom nastojat će se uključiti osobe starije od 54 godine kao i osobe s invaliditetom u kvalitetno provođenje slobodnijeg vremena kroz kulturne i kreativne aktivnosti

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisao je Ugovor u okviru poziva “Umjetnost i kultura 54+” Ministarstva kulture za projekt Grada Preloga “Zlatne godine”, namijenjen sugrađanima starijima od 54 godine. Ugovor je potpisan s Ministarstvom kulture i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, a Gradu Prelogu je u okviru ovog projekta odobren iznos od 373.218,56 kuna. 

Ovim projektom nastojat će se uključiti osobe starije od 54 godine kao i osobe s invaliditetom u kvalitetno provođenje slobodnijeg vremena kroz kulturne i kreativne aktivnosti čime će se nastojati potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u društvenom životu. Time se želi podići svijest o važnosti kulture i umjetnosti u prevenciji socijalne isključenosti starijih osoba, posebno osoba s invaliditetom. 

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, uspješnim prijaviteljima, među kojima i Gradu Prelogu, dodijelili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Umjetnost i kultura 54+” u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine, u Muzeju Mimara. Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno  40 projekata od pristiglih ukupno 186 prijava.

– Poziv je usmjeren na podizanje razine vidljivosti i pozitivne percepcije navedene skupine u društvu općenito. Osvješćivanjem javnosti o važnosti uključivanja osoba starijih od 54 godine u društveni život, kao i osnaživanjem te skupine stanovništva, ostvarit će se preduvjeti za unaprjeđenje njihova položaja u široj zajednici – rekla je ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić podsjetivši kako je jedan od prioriteta njegova ministarstva rad na boljoj uključenosti starijih osoba, istaknuo je kako je današnji paket jedan od najljepših iz tog programa. Čestitke uspješim prijaviteljima uputio je i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan. U ime svih nositelja projekata na podršci se zahvalio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj.

Natječaj “Umjetnost i kultura 54+” je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 “Socijalno uključivanje” Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti  i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije