FOTO Gradu Prelogu na poklon odora Zrinske garde Čakovec

Uoči otvorenja ovogodišnjeg Sajma cvijeća, lijep poklon, u ime Grada Preloga, primio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Naime, Grad Prelog primio je na dar odoru Zrinske garde Čakovec, koju je uručio predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.

Grad Prelog među prvima je prepoznao značaj povijesne postrojbe Zrinska garda Čakovec, a Zrinska garda Čakovec sudjeluje u svim događanjima na području Preloga, istaknuto je prilikom primopredaje.

Udruga građana “Zrinska garda Čakovec” osnovana je 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje.

Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih. U sklopu Udruge djeluje povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u povijesnim odorama iz vremena Zrinskih. Zrinska garda Čakovec iza sebe ima stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije