DOGAĐANJA U PRELOGU Filmski program, izložba, korizmeni koncert, muzej…

Donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 14. ožujka do 21. ožujka 2018. godine.

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

17. i 18.3.2018., subota i nedjelja u 17 sati

– Dugi iz kamenog doba: Early Man

Obiteljski, avantura; Uloge: Maisie Williams, Tom Hiddleston, Eddie Redmayne
Urnebesna prapovijesna avantura napravljena u poznatom Aardmanovom animacijskom stilu.

Smještena u doba prapovijesti, kada su opasne zvijeri i dlakavi mamuti gospodarili zemljom, pričom prati pećinskog čovjeka (Dugi) koji zajedno sa svojim najboljim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, pokušava ujediniti njihovo pleme u borbi protiv moćnih neprijatelja koji im prijete.

Urnebesna prapovijesna avantura napravljena u poznatom Aardmanovom animacijskom stilu.

Smještena u doba prapovijesti, kada su opasne zvijeri i dlakavi mamuti gospodarili zemljom, pričom prati pećinskog čovjeka (Dugi) koji zajedno sa svojim najboljim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, pokušava ujediniti njihovo pleme u borbi protiv moćnih neprijatelja koji im prijete.

17. i 18.3.2018., subota i nedjelja u 19 sati

– Kuća duhova: Winchester

Biografija, horor; Uloge: Jason Clarke, Sarah Snook, Helen Mirren
Film donosi radnju inspiriranu stvarnom Sarah Winchester (Helen Mirren) i prikazuje ekscentričnu nasljednicu bogatstva stečenog oružjem koja vjeruje da je progonjena dušama onih ubijenih Winchester puškom.

Prema legendi, Sarah Winchester je vjerovala da će ostati živa dokle god će graditi svoju kuću. Film se snimao na autentičnoj lokaciji, što je bilo izuzetno teško i komplicirano filmskoj ekipi s obzirom na skučenost kuće.

Sarah Winchester je beskrajno i stalno gradila tu kuću, vjerujući da će ju, ako prestane, duhovi ubijenih progoniti i na kraju ubiti. Kuću je gradila punih 38 godina. No, njezina gradnja bila je pomalo bizarna s obzirom na to da se razna vrata i prozori otvaraju u zidove ili jednostavno ne vode nikamo.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

– 15.2. – 16.3.2018. izložba iz zbirke Režek

Dr. sc. Danijel Režek poznat je u rodnom Međimurju kao poduzetni gospodarstvenik koji se uvijek iznova potvrđivao na rukovodećim funkcijama uglednih privrednih subjekata na kojima je ostvario zapažene poslovne rezultate u domovini ali i izvan nje.

Tijekom dugogodišnje uspješne poslovne karijere dr. Režek pokazivao je i veliko zanimanje za kulturu i umjetnost. Osim sakupljanja slika i skulptura suvremenih hrvatskih umjetnika postao je pasionirani sakupljač suvenira s motivom bika.

Priča je započela 1961. u Poljskoj kada mu je pozornost privukla crno- bijela porculanska figurica spomenute životinje. Bila je to ljubav na prvi pogled, a nabava sličnih suvenira nastavila se tijekom godina na poslovnim i privatnim putovanjima diljem svijeta.

Dio djela iz svoje zbirke dr. Danijel Režek poklonio je Gradu Prelogu te će ih predstaviti na izložbi u Muzeju Croata insulanus Grada Peloga.

U Zbirci se nalaze i djela djela hrvatskih kipara u velikom rasponu, od klasika Dušana Džamonje, Vojina Bakića, Velibora Mačukatina preko keramičara Hanibala Salvara do mlađih autora poput Vesne Bašljan i drugih.

– 5.3. – 16.3.2018. izložba ručnih radova žena

I ove je godine, treće godine za redom, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Grada Preloga organizirana izložba ručnih radova žena.

Izložba je otvorena u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine, uz skori 8. ožujka, Međunarodni Dan žena. I ove je godine izložba organizirana u suradnji Muzeja Croata insulanus Grada Preloga i Književnog kruga Prelog. Ove godine, po treći puta, žene su izložile radove vezane uz temu Uskrsa.

Radove su izložile članice Udruga žena “Priločko srce” te Udruge “Potočnica” iz Domašinca, zatim Cecilija Zelenić iz Palinovca, Marija Novak iz Turčišća, Božica Srnec iz Mačkovca, te Marija Bermanec, Ljubica Fleten i Marija Vuk iz Preloga.

DOGAĐANJA

– 16.3.2018. izložba ‘S krovova župe’ Zvonimira Dolenca

Zvonimir Dolenec izložit će 33 oslikana crijepa skinuta prije nekoliko mjeseci sa krova župnog dvora Župe sv. Jakoba u Prelogu, prilikom njegove obnove. 33 slike simboliziraju 33 godine Isusova života na zemlji.

Otvorenje izložbe “S krovova župe” Zvonimira Dolenca održat će se, u petak 16. ožujka, s početkom u 19 sati. Zvonimir Dolenec, rođen 14.rujna 1950. godine u Prelogu u trgovačkoj familiji . Završio za RTV mehaničara u Varaždinu,a u devetnaestoj godini otvara RTV servis i vrši popravak i održavanje do mirovine.

Slikarstvom se počinje baviti 1977. godine tehnikom naive na staklu, a od 1999.godine novom tehnikom koju je sam osmislio ( staklo, silikon, spray ). Do sada ima 12 samostalnih izložbi oko 60 kolektivnih.

Sudjelovao na mnogim kolonijama, a radodariva slike za dobrotvorne akcije.Od 2004.godine bavi se inovacijama sa uspjehom. Proglašen je 2007. godine za najboljeg izumitelja Međimurja. Ima uspjeha i na međunarodnim izložbama inovatora gdje dobiva i odličja.

– 17.3.2018. Korizmeni koncert ansambla Lado

U župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu održat će se korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO, pod nazivom “Gospin plač”. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado” i ove godine kreće na tradicionalnu korizmenu turneju pod nazivom Gospin plač, kojom će obići uz Prelog, Slatinu, Zagreb i Slavonski Brod. Koncert u Prelogu održat će se u subotu, 17. ožujka u 18 sati.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije