FOTO U Prelogu otvoren Centar za ponovnu uporabu

Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga zaokružilo je svoj sustav gospodarenja otpadom te je u utorak, 9. svibnja 2017. godine, otvoren Centar za ponovnu uporabu, na adresi Hrupine 8 u Prelogu, u sklopu reciklažnog centra.

Darko Horvat, saborski zastupnik u Saboru Republike Hrvatske istakao je da su Donja Dubrava, među općinama i Prelog, među gradovima, na vrhu liste jedinica lokalne samouprave prema postotku sakupljanja otpada u Republici Hrvatskoj. I nadležne institucije Republike Hrvatske imaju u Prelogu primjer kako se zna i može biti dio europskog vrha, u ovom slučaju u gospodarenju otpadom.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg istakao je da je Prelog prva jedinica lokalne samouprave sa kompletno posloženom hijerarhijom u gospodarenju otpadom. Rezultat je to rada Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom te svih jedinica lokalne samouprave koje su danas u vlasničkoj strukturi Pre-koma. Svim se prisutnima obratio i međimurski župan Matija Posavec. Ponos na sve učinjeno istakao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dok je sam rad Pre-koma i Centar za ponovnu uporabu predstavio direktor Siniša Radiković.

Nekorišteni plastenik veličine 440 m2 obnovljen je i 25.04.2017. godine za njega je dobivena pravomoćna uporabna dozvola. Centar za ponovnu uporabu Prelog sastoji se od dva dijela: izložbeno – prodajnog dijela, 220 m2 i skladišno-radioničkog dijela od 220 m2.

U sklopu Centra biti će kutak za socijalna poduzeća i zadruge koje se bave obradom otpada te su se već za otvaranje pridružile tvrtke Naš Izvor koja se bavi obradom otpadne kože i Humana Nova koja se bavi obradom otpadnog tekstila.

Prikupljena dobra će se očistiti i/ili popraviti te prodavati po cijeni koja će pokriti samo troškove popravka. Osim pregleda robe na licu mjesta u Centru, građani mogu robu razgledati i putem web aplikacije na web stranici www.pre-kom.hr.

Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom osnovano je 19. veljače 2002. godine, od strane Grada Preloga kao jedinog vlasnika društva. Početkom 2014. godine izvršena je dokapitalizacija Pre-kom od strane donjomeđimurskih Općina (Goričan, D. Kraljevec, Sv. Marija, D. Vidovec, D. Dubrava, Kotoriba), a krajem 2016. Grad Prelog prodaje udjele i Općinama Belica i Dekanovec te Pre-kom postaje komunalna tvrtka svih jedinica lokalne samouprave ovog dijela Međimurja.

U sklopu otvorenja Odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji Zero waste 2020 potpisali su načelnici općina Belica i Dekanovec, Zvonimir Taradi i Ivan Hajdarović, a učenici Srednje škole Prelog predstavili su odgoja “Recite NE plastičnim vrećicama”. Centar su zajedničkim svečanim zajedničkim rezanjem vrpce otvorili državni tajnik Šiljeg, saborski zastupnik Horvat, župan Posavec te gradonačelnik Kolarek – javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije