FOTO Noć muzeja u Prelogu u znaku Elvisa Presleya i Mozarta od šibica

I ove je godine Muzej Croata insulanus Grada Preloga bio dio manifestacije Noć muzeja. Dvanaesta Noć muzeja se održala 27. siječnja 2017. godine od 18 do 1 sat iza ponoći, a ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

Ovom temom se željelo ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba. Već duže vrijeme u Hrvatskoj se govori o osnivanju Muzeja glazbe, pa je Noć muzeja svojevrstan prilog tim nastojanjima.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga zajedno s Gradom Prelogom, Turističkom zajednicom Grada Preloga, Domom kulture Grada Preloga te Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga uključio se u ovu manifestaciju već četvrti puta. U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba skulptura od šibica autora Tomislava Horvata, koji je između ostalog izložio Mozarta za klavirom izrađenog od 210.000 šibica.

Posjetitelji su mogli razgledati djela iz zbirke prof.dr.sc. Matije Berljaka u stalom postavu i etnografske eksponate. Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv za Međimurje pripremili su predavanje o Konzervatorsko-restauratorskim radovima na knjizi Protokol 1792. – 1830. Poglavarstvo trgovišta Prelog, o čemu su govorili predavači Suzana Njegač i Igor Kozjak.

U Knjižnici i čitaonici mogla se vidjeti izložba starih gramofona i vinil ploča svjetski poznatih glazbenika dvadesetog stoljeća “Vječni vinil” i izložba knjižne građe, autobiografija i biografija poznatih glazbenika. Dvadeset i treći po redu Trivija kviz organiziran je u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, a tematski je bio posvećen glazbi dvadesetog stoljeća.

U glazbenom programu sudjelovali su Tamburaški sastav Svirci, Podium Brass Kvintet, a posjetitelje je zabavio imitator Elvisa Presleya Željko Šperanda. Simfoniju u harmoničnom skladu izvornih vina i delicija pripremili su Vinarija Dvanajščak – Kozol i Srednja škola Prelog. Nezaobilazni dio ovakvih manfifestacija u Prelogu su i članovi Zrinske Garde Čakovec.

Svečanost je s nekoliko prigodnih rečenica otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, a posebno je svima onima koji su se u Prelogu uključili u Noć muzeja zahvalio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Uz njih, svečanost otvorenja su svojim dolaskom uveličali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Goran Gotal, ravnateljica Muzeja Croata Insulanus Iva Kožnjak i tajnika Turističke zajednice Grada Preloga Ivan Gradečak, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije