FOTO: Gradonačelnik upalio prvu adventsku svijeću u Prelogu

Paljenjem prve adventske svijeće, na Trgu sv. Jakoba u Prelogu, označen je početak Došašća. Prvu je adventsku svijeću uz prisustvo brojnih vjernika upalio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Želja je onih koji se brinu za Grad Prelog i Župu sv. Jakoba, da oni koji će prolaziti kraj adventskog vijenca pred njim na trenutak zastanu i u njemu kao simboličkom znaku otkrivaju onu duhovnu snagu kojim se iz mraka ulazi u svjetlo koje simbolizira život. Adventski vijenac veoma je stari simbol i znak.

U Došašću ga nalazimo u crkvama, u obiteljskim kućama, javnim ustanovama, uredima, radionicama i trgovima, ali i na gradskim trgovima, mjestima susretanja ljudi. Poznato je da se vijenac može oblikovati na više načina: pozlaćenim češerima, povezivanjem slame, bogatim ukrasnim mirodija i cvijećem.

Mnogim obiteljima vijenac u kući služi kao ukras te se čini kao da je izgubio svoje izvorno značenje: da bude simbolični govor i znak. Zato je potrebno stati pred adventskim vijencem i promatrati svim ljudskim osjetilima: vidom, sluhom, dodirom, mirisom i okusom.

Kršćani četiri svijeće pale već više od 150 godina. Iako su mnogi zaboravili, svaka od njih ima svoje značenje: prva svijeća je svijeća nade, druga svijeća, tj. nedjelja, je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi. Svake subote, prigodnom svečanošću i zajedničkom molitvom, upalit će se svijeća i na adventskom vijencu u Prelogu, na Trgu sv. Jakoba, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije